Ανοίγουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της Ελλάδας - 4.9 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία τον Απρίλιο!!!
Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της Ελλάδας φαίνεται πως σηματοδοτεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα μπορεί να λάβει άμεσα, εντός του Απριλίου έως και 4,9 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας.
Το Βερολίνο είναι αυτό που καθορίζει εν πολλοίς τη στάση των Βρυξελλών και μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, η οποία έγινε σε κλίμα αλληλοκατανόησης όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, διαφαίνεται πλέον αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες δρομολογείται συνεδρίαση του Eurogroup (πιθανόν και την Παρασκευή) προκειμένου να συζητηθεί υπό ευνοϊκότερες συνθήκες το θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Σε πρώτη φάση μπαίνει η αποδέσμευση του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ.
Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους». Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, το πρώτο θέμα που θα τεθεί θα είναι αυτό.
Υπάρχει αισιοδοξία πως θα επιστραφεί το 1,2 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου και θα δώσει μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση τον Απρίλιο χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσει δράσεις του προηγούμενου προγράμματος. Πρόκειται για μια έκτακτη «παράκαμψη» ώστε να δοθεί ανάσα με βάση μια λίστα μεταρρυθμίσεων.
Από εκεί και μετά η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά στο 1,9 δισ. ευρώ των SMPs, δηλαδή την επιστροφή τω κερδών που αποκόμισαν στο παρελθόν από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης. Το θέμα μάλιστα αυτό το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην 7μερη, αλλά τότε υπήρξε δυσπιστία. Τώρα τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα.
Επίσης, η Ελλάδα διεκδικεί και την εναπομείνασα δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το παλιό πρόγραμμα του EFSF. Αυτή η δόση απαιτεί συμφωνία για το «μείγμα» των μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος Απριλίου. Με λίγα λόγια θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ως ένα βαθμό τις μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να αποδεσμευτεί το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.
Η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν είναι θέμα της Γερμανίας, που αποτελεί ένα από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά απόφαση του Eurogroup, όπως τουλάχιστον ειπώθηκε από την Γερμανίδα Καγκελάριο, κάποιοι το ερμηνεύουν ως νεύμα στήριξης και «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 4,9 δισ. ευρώ.
Για να μην τρέφουμε πάντως αυταπάτες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εύκολα, αλλά σε συνδυασμό μεταρρυθμίσεων που έχει συζητήσει και πιθανόν συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια