Χαρίσανε στη Γερμανία τρεις φορές τα υπέρογκα χρέη της
Απομυθοποιούν την κυβέρνηση Μέρκελ οι ίδιοι οι Γερμανοί!!!
Ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος χρεώστης η Γερμανία
Πολιτική κυριαρχίας στην Ευρώπη από την εποχή του Γ΄ Ράιχ εξακολουθεί να εφαρμόζει το Βερολίνο
Είναι τόσο προκλητικό το Βερολίνο απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα που και οι ίδιοι οι Γερμανοί αντιδρούν για τη συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησής τους. Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι είναι μία συμπεριφορά που, στο πλαίσιο της συντήρησης μιας διαχρονικής πολιτικής για την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη βασίζεται σε αρχές που υπάρχουν στο βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ αλλά και σε πολλούς λόγους του Γκαίμπελς. Ένα μικρό παράδειγμα από μία ομιλία του παράφρονα προπαγανδιστή του Γ’ Ράϊχ:
«Μην νομίζετε ότι, καθώς φέρνουμε μια ορισμένη τάξη στην Ευρώπη, το κάνουμε για να βλάψουμε μεμονωμένα έθνη. Η ελευθερία των επιμέρους χωρών πρέπει να εναρμονιστεί με τις συνθήκες του παρόντος και με απλά ζητήματα πρακτικότητας. Ακριβώς όπως ένα μέλος μιας οικογένειας δεν έχει το δικαίωμα να διαταράξει την ειρήνη όλων των άλλων, έτσι κι ένα μεμονωμένο έθνος δεν έχει το δικαίωμα να αντισταθεί στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων!!!»
Να όμως πως οι ίδιοι οι Γερμανοί καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησής τους, όταν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ακολουθούσαν μία ξενόδουλη τακτική:
Στην ιστοσελίδα του, το μεγάλο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL δημοσιεύτηκε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, όπου ο αρθρογράφος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, λέει η ανάλυση, θεωρείται Ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των “κανονικών” Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»
Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του αρθρογράφου: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.»
Μπαταχτσήδες οι Γερμανοί
Είναι προφανές ότι για την περίπτωση της χώρας μας σε σχέση με την πλειστάκις διασωθείσα με λεφτά άλλων Γερμανία ισχύει το οργουελικό, «όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα είναι πιο ίσα απ’ τ’ άλλα». Όπου πιο ίσιο ζώο σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία, με την Ντόιτσε Μπανκ να είναι χωμένη σε κάθε παράνομη συναλλαγή, με αρκετά κρατίδια να έχουν υπέρογκα χρέη που ουσιαστικώς δεν είναι βιώσιμα, και με τις γερμανικές μεγάλες βιομηχανίες να βρίσκονται κάτω από κάθε πέτρα δωροδοκιών και άλλων αθέμιτων συναλλαγών, για την προώθηση υπηρεσιών τους και της παραγωγής τους.
Και κάτι ακόμη για τους «καλούς διαχειριστές» Γερμανούς. Η Γερμανία το 2008 είχε δημόσιο χρέος 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ορισμένα δε κρατίδια έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ελληνικό!
Το Βερολίνο ψεύδεται
Με τίτλο «Αχάριστοι αργόσχολοι; Η συζήτηση για την Ελλάδα και τα δεδομένα», η εκπομπή MONITOR του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD αποδόμησε τους μύθους που υπάρχουν για τη χώρα μας με μία πιο ψύχραιμη ματιά.
Στο ρεπορτάζ, ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ερευνας επεσήμανε ότι η γερμανική πολιτική έχει την τάση να αντιμετωπίζει την Ελλάδα με προκατάληψη και μνησικακία, ενώ ο καθηγητής Μάρτσελ Φράντζερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας υπογράμμισε την ανάγκη για πιο λογική διαπραγμάτευση.
Ποιοι είναι λοιπόν οι «μύθοι» που αποδόμησε η εκπομπή; Πρώτα από όλα, η άποψη ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρατέθηκε και δήλωση του Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε, από τις 27 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι έχει προσφέρει στην Ελλάδα μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος, αλλά η χώρα δεν την αξιοποίησε.
Ομως, σημειώνει το ARD –χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός εντυπωσιακό– ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκθειάζει την ελληνική φορολογική πολιτική στα μέσα Ιανουαρίου. «Η χώρα έχει διευρύνει τη φορολογική βάση, ανανεώνοντας τους κανόνες και έκανε μεγάλα βήματα στη δημιουργία μία χρηματοοικονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Ομως, συνολικά, τα ελληνικά φορολογικά και κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με την οικονομική απόδοση, είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης και υψηλότερα από ότι στην Γερμανία», σημειώνει ο καθηγητής Πίτερ Μπόφινγκερ.
Δεύτερος μύθος, ότι η Ελλάδα έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρει το ARD, η χώρα έχει πράγματι περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερους από άλλες χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. «Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια. Στην Γερμανία, κόβουμε διαρκώς δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην κάνουμε τέτοιες δραματικές μειώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν.
Ακόμη, το ρεπορτάζ έβαλε στο μικροσκόπιο και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να επαναπροσλάβει 9.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο;», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αμέσως ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πρόκειται για υπαλλήλους που απολύθηκαν χωρίς νομική βάση. Είναι 9.000 από τους συνολικά 220.000 που έχουν φύγει από τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, το ARD εξέτασε και το μύθο ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. Ως αντίλογο, το γερμανικό δίκτυο έκανε αναφορά στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες που είναι σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση.
«Το νέο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ένα καλό πρόγραμμα. Εχει αρκετές σωστές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουν κάποιες που έχουν ήδη γίνει ή θα επιταχύνουν κάποιες άλλες», αναγνώρισε ο καθηγητής Μάρσελ Φράτσζερ.
Μας χρωστούν οι Γερμανοί
Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, έγραψε σε δημοσίευμα της η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.
Επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ' όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η αριστερών αποκλίσεων εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισεκ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Εδμούνδο Φαγιάνας Εσκουέρ, εάν για το κατοχικό δάνειο «ισοδύναμο με 3 δισεκ. ευρώ», «εφαρμοσθεί ως σημείο αναφοράς το μέσο επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το ποσόν που θα έπρεπε σήμερα να καταβάλει η Γερμανία θα ήταν 163,800 δισεκ. ευρώ».
Ποσόν που ουδέποτε καταβλήθηκε, υπενθυμίζει από την πλευρά του κι ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης Κάρλος Σάνθ Ντίαθ, «μολονότι η Κατοχή στην Ελλάδα ήταν μία από τις ωμότερες στην Ευρώπη» επισημαίνοντας τις μεγάλες απώλειες, από πείνα και κακουχίες, μεταξύ του πληθυσμού της χώρας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας.
«Ο υπολογισμός της καταστροφής» εκτιμά ο Φαγιάνας Εσκουέρ «ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες εκτιμήσεις, που την ανάγουν σε έως και 300 δισεκ. ευρώ. Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισεκ. ευρώ» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο. «Είναι σαφές πως με αυτά τα ποσά, η Ελλάδα όχι απλώς θα είχε λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα της περίσσευαν και χρήματα» προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.
Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ιδιαίτερα, πως οι αποζημιώσεις, που αξιώνουν οι Έλληνες, δεν φθάνουν ούτε καν στα πραγματικά χρηματικά ύψη που πρέπει να τους δοθούν: «162 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν τα επιτόκια από την εποχή της Κατοχής (....) τα 108 δισεκ. αντιστοιχούν στις καταστροφές των υποδομών, ενώ τα υπόλοιπα στο καταναγκαστικό δάνειο της δοσίλογης κυβέρνησης».
Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα των επανορθώσεων, αλλά και στον παραλληλισμό που «τόλμησε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο Βερολίνο με την κατάσταση που οδηγεί στην άνοδο των νεοναζί στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο UCM Κάρλος Σανθ Ντίαθ δηλώνει πως «δεν ήταν μία αναιδής στάση. Κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ευρώπη οφείλει να διδαχθεί το μάθημα πως, όταν φέρνουν έναν λαό στην απογοήτευση και την ταπείνωση, ο δρόμος προς τον εξτρεμισμό ανοίγει διάπλατα».
Ο μεγαλύτερος χρεώστης
Ο Σανθ Ντίαθ επιπλέον υπενθυμίζει πως η «Γερμανία πέτυχε από την Ευρώπη συμφωνία ότι πάνω απ' όλα δεν πρόκειται να αποζημιώσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», για τις «βοήθειες» εν είδει άλλου «Σχεδίου Μάρσαλ» που τις εξανάγκασε να της δώσουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνία που, όπως υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος του London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ (σε συνέντευξή του στο Der Spiegel το 2011), καθιστά την Γερμανία στο μεγαλύτερο χρεώστη του 20ου αιώνα, αλλά ακόμη και σε όλη τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία, καθώς ήταν πρωταγωνιστής στις πιο βαριές εθνικές χρεοκοπίες».
Κατά τον Σανθ Ντίαθ, η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους και τα ιστορικά δεδικασμένα για να αξιώσει μία επίλυση του χρέους της... à la Γερμανικά, υπογραμμίζοντας πως χάρις σ' αυτές τις χαριστικές συμφωνίες μπόρεσε να επανεκκινήσει το σημερινό γερμανικό οικονομικό θαύμα, να τεθούν οι βάσεις για τη σημερινή ανάπτυξή της.
Καταλήγοντας σχολιάζει: «Η Γερμανία ήταν η χώρα που επωφελήθηκε όσο καμία άλλη από την ΕΕ, συνεπώς είναι εκείνη που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οφείλει να φροντίσει γι αυτήν». Το άρθρο ολοκληρώνεται με την παρατήρηση του ίδιου καθηγητή, πως ψίχουλα που έδωσε η Γερμανία οιωνεί επανορθώσεων στην Ελλάδα μεταπολεμικά, «ήταν μία αρχική δόση εν αναμονή της διαπραγμάτευσης για την καταβολή των αποζημιώσεων μετά τη (γερμανική) ενοποίηση...
kontranews.gr
Ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος χρεώστης η Γερμανία
Πολιτική κυριαρχίας στην Ευρώπη από την εποχή του Γ΄ Ράιχ εξακολουθεί να εφαρμόζει το Βερολίνο
Είναι τόσο προκλητικό το Βερολίνο απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα που και οι ίδιοι οι Γερμανοί αντιδρούν για τη συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησής τους. Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι είναι μία συμπεριφορά που, στο πλαίσιο της συντήρησης μιας διαχρονικής πολιτικής για την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη βασίζεται σε αρχές που υπάρχουν στο βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ αλλά και σε πολλούς λόγους του Γκαίμπελς. Ένα μικρό παράδειγμα από μία ομιλία του παράφρονα προπαγανδιστή του Γ’ Ράϊχ:
«Μην νομίζετε ότι, καθώς φέρνουμε μια ορισμένη τάξη στην Ευρώπη, το κάνουμε για να βλάψουμε μεμονωμένα έθνη. Η ελευθερία των επιμέρους χωρών πρέπει να εναρμονιστεί με τις συνθήκες του παρόντος και με απλά ζητήματα πρακτικότητας. Ακριβώς όπως ένα μέλος μιας οικογένειας δεν έχει το δικαίωμα να διαταράξει την ειρήνη όλων των άλλων, έτσι κι ένα μεμονωμένο έθνος δεν έχει το δικαίωμα να αντισταθεί στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων!!!»
Να όμως πως οι ίδιοι οι Γερμανοί καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησής τους, όταν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ακολουθούσαν μία ξενόδουλη τακτική:
Στην ιστοσελίδα του, το μεγάλο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL δημοσιεύτηκε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, όπου ο αρθρογράφος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, λέει η ανάλυση, θεωρείται Ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των “κανονικών” Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»
Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του αρθρογράφου: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.»
Μπαταχτσήδες οι Γερμανοί
Είναι προφανές ότι για την περίπτωση της χώρας μας σε σχέση με την πλειστάκις διασωθείσα με λεφτά άλλων Γερμανία ισχύει το οργουελικό, «όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα είναι πιο ίσα απ’ τ’ άλλα». Όπου πιο ίσιο ζώο σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία, με την Ντόιτσε Μπανκ να είναι χωμένη σε κάθε παράνομη συναλλαγή, με αρκετά κρατίδια να έχουν υπέρογκα χρέη που ουσιαστικώς δεν είναι βιώσιμα, και με τις γερμανικές μεγάλες βιομηχανίες να βρίσκονται κάτω από κάθε πέτρα δωροδοκιών και άλλων αθέμιτων συναλλαγών, για την προώθηση υπηρεσιών τους και της παραγωγής τους.
Και κάτι ακόμη για τους «καλούς διαχειριστές» Γερμανούς. Η Γερμανία το 2008 είχε δημόσιο χρέος 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ορισμένα δε κρατίδια έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ελληνικό!
Το Βερολίνο ψεύδεται
Με τίτλο «Αχάριστοι αργόσχολοι; Η συζήτηση για την Ελλάδα και τα δεδομένα», η εκπομπή MONITOR του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD αποδόμησε τους μύθους που υπάρχουν για τη χώρα μας με μία πιο ψύχραιμη ματιά.
Στο ρεπορτάζ, ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ερευνας επεσήμανε ότι η γερμανική πολιτική έχει την τάση να αντιμετωπίζει την Ελλάδα με προκατάληψη και μνησικακία, ενώ ο καθηγητής Μάρτσελ Φράντζερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας υπογράμμισε την ανάγκη για πιο λογική διαπραγμάτευση.
Ποιοι είναι λοιπόν οι «μύθοι» που αποδόμησε η εκπομπή; Πρώτα από όλα, η άποψη ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρατέθηκε και δήλωση του Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε, από τις 27 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι έχει προσφέρει στην Ελλάδα μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος, αλλά η χώρα δεν την αξιοποίησε.
Ομως, σημειώνει το ARD –χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός εντυπωσιακό– ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκθειάζει την ελληνική φορολογική πολιτική στα μέσα Ιανουαρίου. «Η χώρα έχει διευρύνει τη φορολογική βάση, ανανεώνοντας τους κανόνες και έκανε μεγάλα βήματα στη δημιουργία μία χρηματοοικονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Ομως, συνολικά, τα ελληνικά φορολογικά και κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με την οικονομική απόδοση, είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης και υψηλότερα από ότι στην Γερμανία», σημειώνει ο καθηγητής Πίτερ Μπόφινγκερ.
Δεύτερος μύθος, ότι η Ελλάδα έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρει το ARD, η χώρα έχει πράγματι περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερους από άλλες χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. «Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια. Στην Γερμανία, κόβουμε διαρκώς δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην κάνουμε τέτοιες δραματικές μειώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν.
Ακόμη, το ρεπορτάζ έβαλε στο μικροσκόπιο και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να επαναπροσλάβει 9.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο;», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αμέσως ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πρόκειται για υπαλλήλους που απολύθηκαν χωρίς νομική βάση. Είναι 9.000 από τους συνολικά 220.000 που έχουν φύγει από τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, το ARD εξέτασε και το μύθο ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. Ως αντίλογο, το γερμανικό δίκτυο έκανε αναφορά στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες που είναι σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση.
«Το νέο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ένα καλό πρόγραμμα. Εχει αρκετές σωστές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουν κάποιες που έχουν ήδη γίνει ή θα επιταχύνουν κάποιες άλλες», αναγνώρισε ο καθηγητής Μάρσελ Φράτσζερ.
Μας χρωστούν οι Γερμανοί
Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, έγραψε σε δημοσίευμα της η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.
Επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ' όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η αριστερών αποκλίσεων εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισεκ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Εδμούνδο Φαγιάνας Εσκουέρ, εάν για το κατοχικό δάνειο «ισοδύναμο με 3 δισεκ. ευρώ», «εφαρμοσθεί ως σημείο αναφοράς το μέσο επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το ποσόν που θα έπρεπε σήμερα να καταβάλει η Γερμανία θα ήταν 163,800 δισεκ. ευρώ».
Ποσόν που ουδέποτε καταβλήθηκε, υπενθυμίζει από την πλευρά του κι ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης Κάρλος Σάνθ Ντίαθ, «μολονότι η Κατοχή στην Ελλάδα ήταν μία από τις ωμότερες στην Ευρώπη» επισημαίνοντας τις μεγάλες απώλειες, από πείνα και κακουχίες, μεταξύ του πληθυσμού της χώρας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας.
«Ο υπολογισμός της καταστροφής» εκτιμά ο Φαγιάνας Εσκουέρ «ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες εκτιμήσεις, που την ανάγουν σε έως και 300 δισεκ. ευρώ. Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισεκ. ευρώ» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο. «Είναι σαφές πως με αυτά τα ποσά, η Ελλάδα όχι απλώς θα είχε λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα της περίσσευαν και χρήματα» προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.
Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ιδιαίτερα, πως οι αποζημιώσεις, που αξιώνουν οι Έλληνες, δεν φθάνουν ούτε καν στα πραγματικά χρηματικά ύψη που πρέπει να τους δοθούν: «162 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν τα επιτόκια από την εποχή της Κατοχής (....) τα 108 δισεκ. αντιστοιχούν στις καταστροφές των υποδομών, ενώ τα υπόλοιπα στο καταναγκαστικό δάνειο της δοσίλογης κυβέρνησης».
Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα των επανορθώσεων, αλλά και στον παραλληλισμό που «τόλμησε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο Βερολίνο με την κατάσταση που οδηγεί στην άνοδο των νεοναζί στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο UCM Κάρλος Σανθ Ντίαθ δηλώνει πως «δεν ήταν μία αναιδής στάση. Κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ευρώπη οφείλει να διδαχθεί το μάθημα πως, όταν φέρνουν έναν λαό στην απογοήτευση και την ταπείνωση, ο δρόμος προς τον εξτρεμισμό ανοίγει διάπλατα».
Ο μεγαλύτερος χρεώστης
Ο Σανθ Ντίαθ επιπλέον υπενθυμίζει πως η «Γερμανία πέτυχε από την Ευρώπη συμφωνία ότι πάνω απ' όλα δεν πρόκειται να αποζημιώσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», για τις «βοήθειες» εν είδει άλλου «Σχεδίου Μάρσαλ» που τις εξανάγκασε να της δώσουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνία που, όπως υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος του London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ (σε συνέντευξή του στο Der Spiegel το 2011), καθιστά την Γερμανία στο μεγαλύτερο χρεώστη του 20ου αιώνα, αλλά ακόμη και σε όλη τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία, καθώς ήταν πρωταγωνιστής στις πιο βαριές εθνικές χρεοκοπίες».
Κατά τον Σανθ Ντίαθ, η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους και τα ιστορικά δεδικασμένα για να αξιώσει μία επίλυση του χρέους της... à la Γερμανικά, υπογραμμίζοντας πως χάρις σ' αυτές τις χαριστικές συμφωνίες μπόρεσε να επανεκκινήσει το σημερινό γερμανικό οικονομικό θαύμα, να τεθούν οι βάσεις για τη σημερινή ανάπτυξή της.
Καταλήγοντας σχολιάζει: «Η Γερμανία ήταν η χώρα που επωφελήθηκε όσο καμία άλλη από την ΕΕ, συνεπώς είναι εκείνη που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οφείλει να φροντίσει γι αυτήν». Το άρθρο ολοκληρώνεται με την παρατήρηση του ίδιου καθηγητή, πως ψίχουλα που έδωσε η Γερμανία οιωνεί επανορθώσεων στην Ελλάδα μεταπολεμικά, «ήταν μία αρχική δόση εν αναμονή της διαπραγμάτευσης για την καταβολή των αποζημιώσεων μετά τη (γερμανική) ενοποίηση...
kontranews.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια