SOS - Βράσιμο στο στήθος: Τι το προκαλεί και πώς θα το αντιμετωπίσετε


http://cdn7.bbend.net/media/k2/items/cache/4d0ba93b8cf286fd7aca73b0c78badbb_L.jpg?t=-62169984000 Είστε κρυωμένοι και κατά την εισπνοή και εκπνοή ακούγεται ένα βράσιμο στο στήθος;

Πρόκειται για σύμπτωμα κάποιας πάθησης, πιθανότατα βρογχίτιδας, βρογχιολίτιδας ή άσθματος.
Όταν πρόκειται για παιδί, ο γονιός πρέπει να προσέξει αν ο θόρυβος είναι παροδικός ή μόνιμος και αν ακούγεται στη διάρκεια της εισπνοής ή της εκπνοής. Επίμονο «βράσιμο στο στήθος», κυρίως κατά τη διάρκεια της εκπνοής, προέρχεται από σπασμό και στένωση των βρόγχων και μπορεί να οφείλεται σε βρογχιολίτιδα ή βρογχικό άσθμα.
Σε ένα βρέφος το «βράσιμο στο στήθος» μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη της μύτης από εκκρίσεις στο ανώτερο αναπνευστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος ελαττώνεται ή εξαφανίζεται μετά από καλό καθαρισμό της μύτης, είτε με το βήχα, είτε με ελαφρά χτυπήματα στον θώρακα.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με φαρμακευτική αγωγή από το γιατρό.
Αν ο θόρυβος ακούγεται μόνο κατά τη διάρκεια της εισπνοής, τότε χρειάζεται άμεση ιατρική συμβουλή, γιατί σημαίνει ότι η απόφραξη μπορεί να είναι στο λάρυγγα ή την τραχεία.
Στους ενήλικες το βράσιμο στο στήθος μπορεί να είναι προάγγελος άσθματος ή να συνοδεύει μια ασθματική κρίση. Συχνά της κρίσης προηγούνται κάποια προειδοποιητικά σημάδια, όπως πονοκέφαλος και φταρνίσματα.
Το βράσιμο στο στήθος συνδέεται με βήχα και φλέματα τα οποία πρέπει να αποβληθούν με κατάλληλη αποχρεμπτική αγωγή.
Γι' αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, ο οποίος θα σας υποβάλλει σε πνευμονολογική εξέταση και ενδεχομένως σπιρομέτρηση.
Σχόλια