Τα 4 Συναισθήματα που Μας Κρατούν Μακριά από το Μεγαλείο Μας


Τα 4 Συναισθήματα που Μας Κρατούν Μακριά από το Μεγαλείο ΜαςΚουβαλάμε αναμνήσεις από τις εμπειρίες του παρελθόντος, όπως κουβαλάμε τις αποσκευές. Εάν είμαστε τυχεροί, μερικές από αυτές τις αναμνήσεις μας φέρνουν χαρά ή γέλιο. Αλλά τις περισσότερες φορές, κουβαλάμε αναμνήσεις από αρνητικές, βλαβερές εμπειρίες.
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ταπείνωση είναι ένα από τα ισχυρότερα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που αισθανθήκατε αμηχανία; Σίγουρα μπορείτε. Αλλά το να μεταφέρουμε μαζί μας αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα αυτά που συνοδεύουν τις άσχημες εμπειρίες, έχει μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που δρούμε στο παρόν.
Είτε έχουμε συνειδητοποιήσει ό, τι το κάνουμε είτε όχι, αυτές οι “αποσκευές” μπορούν να μας εμποδίσουν από το να προχωρήσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Είναι σκληρή δουλειά το να προσπαθήσουμε συνειδητά να απαλλαγούμε από τα συναισθήματα που δεν μας εξυπηρετούν, αλλά, αξίζει τον κόπο.

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα από τα οποία οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσπαθήσουν να απαλλαγούν:

10-enemies-of-greatness1. Η αυτοαμφιβολία είναι σαν τη γρίπη: Σε κάποιο σημείο, είμαστε όλοι θα πρέπει να την περάσουμε. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς βιώνουμε την εμπειρία της αυτο-αμφιβολίας από πολύ μικρή ηλικία (“Δεν είμαι αρκετά ψηλός(η)“, “Δεν είμαι αρκετά εμφανίσιμη(ος)“). Ίσως να είχατε τους τελευταίους βαθμούς στο σχολείο. Ίσως και όχι. Δεν έχει τόση σημασία όμως. Ακόμη και οι άνθρωποι με ισχυρή αυτοπεποίθηση περνάνε κρίσεις αυτο-αμφιβολίας.
Η αυτο-αμφιβολία τροφοδοτείται ιδίως όταν δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Ίσως νομίζετε ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι για να κάνετε κάτι από μόνοι σας. Ίσως αισθάνεστε ότι πως δεν έχετε τις κατάλληλες δεξιότητες. Βοηθά το να αναγνωρίσετε την αυτοαμφιβολία γι’ αυτό που είναι. Πείτε το. Αναγνωρίστε το. Μην το φοβάστε. Μόλις αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που αισθάνεστε, έχει λιγότερη εξουσία πάνω σας. Η αυτο-αμφιβολία είναι απλώς ένα συναίσθημα: Μπορείτε να δράσετε ακόμα και αν το νιώθετε. Ζητήστε βοήθεια. Ακόμη καλύτερα, συνειδητά προσπαθήστε να εγκαταλείψετε τις αναμνήσεις που σας έκαναν να νιώσετε μειονεκτικά. Σας κρατούν από το να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε.
2. Τι είναι το “κατάλληλο” για την ηλικία σας. Η κατάσταση του νου σας είναι πολύ πιο σημαντική από την βιολογική ηλικία σας.Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως… “είμαι πολύ μεγάλος γι’ αυτά” ή “είμαι πάρα πολύ νέος“, όταν πρόκειται να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Μην αφήνετε τις αναμνήσεις από την κρίση των άλλων για την ηλικία σας να σας κρατήσουν πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι απλά προβάλουν τις δικές τους ανασφάλειες. Εμπνευστείτε από τους ανθρώπους για τους οποίους η ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αριθμός – γιατί στην πραγματικότητα, αυτό είναι.
3. Ο φόβος για το άγνωστο. Οι καταστάσεις δεν πέρνουν την τροπή την οποία είχαμε στο μυαλό μας πως ενδεχομένως θα έπαιρναν. Κουβαλάμε μαζί μας γύρω το φόβο του αγνώστου τόσο σφιχτά. Δεν έχει και πολύ νόημα παρ’ αυτα. Πώς είναι δυνατόν να φοβόμαστε κάτι που δεν ξέρουμε; Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να προβλέψουν ή να ελέγξουν το μέλλον, αλλά δεν καταφέρνουν τίποτα με αυτόν τον τρόπο. Τι περιμένουν; Δεν έχουμε έλεγχο στο τι συμβαίνει, αλλά έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Επιλέξτε να είστε γενναίοι και να αισθάνεσται καλά. Έχετε το θάρρος να κάνετε το πρώτο βήμα. Είναι μόνο ένα!
4. Τα επιτεύγματά σας. Το βλέπουμε όλη την ώρα. Ναι, το έκανες αυτό! Αλλά, δεν πρέπει να σταματήσετε εδώ. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για εκείνους που θέλουν να επαναπαυτούν στις δάφνες τους. Θα επιτύχετε πολύ περισσότερα αν χαιρετάτε την κάθε ημέρα σαν μία τελείως καινούργια νέα ημέρα. Κανείς δεν νοιάζεται για το τι κάνατε. Θέλουν να δουν και να γνωρίζουν τι είσαι ικανός να κάνεις τώρα. Τι πέτυχες σήμερα; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που αναζητείς; Ζήστε στο παρόν. Ακόμα και να κουβαλάτε τις μνήμες των κατορθωμάτων σας, μπορεί να σας εμποδίσει από το να προχωρήσετε μπροστά, εάν μένετε μόνο σε αυτές. Συνεχής δράση λοιπόν.
Από τον Stephen Key
Μετάφραση/Επιμέλεια: Visual Meditation
Πηγή
ΠΗΓΗ 
Σχόλια