10+1 αξιοπερίεργα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την χώρα μας!
Ξέρατε ότι τα ελληνικά νησιά είναι 2.000 περίπου; Φανταζόσασταν ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή κωμόπολη δύο αιώνες πριν αλλά εδώ και 7000 χρόνια κατοικείται αδιάλειπτα με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης; Αυτά και άλλα πολλά που δεν ξέραμε για την μικρή μας χώρα...
Κάποτε η Ελλάδα ήταν μια βραχώδης μάζα, που βρισκόταν εντελώς κάτω από την θάλασσα. Μετά από τη σύγκρουση μιας τεκτονικής πλάκας με την Ευρώπη, σχηματίστηκε το ορεινό πεδίο της, ενώ ακόμη και σήμερα οι σεισμοί στο Αιγαίο σχετίζονται με τις κινήσεις της συγκεκριμένης λιθοσφαιρικής πλάκας.
Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της χώρας είναι η δέκατη μεγαλύτερη σε μήκος στον πλανήτη.
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα; Οι επισκέπτες ξεπερνούν σε αριθμό τον ντόπιο πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων περίπου.
Το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την μικρή μας Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ξεκίνησε στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποιες ελιές που φυτεύτηκαν τον 13° αιώνα παράγουν ακόμη καρπούς.
Το 80% του εδάφους της χώρας είναι ορεινό. Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης μορφολογίας, η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πλόιμο ποτάμι.
Τα νησιά της Ελλάδας φτάνουν τις 2.000 σε αριθμό, αλλά μόνο τα 170 από αυτά κατοικούνται. Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, έχει έκταση 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Αθήνα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7.000 χρόνια. Αυτό την καθιστά μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.
Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 αξιοζήλευτες ώρες ήλιου ετησίως, που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ξένους τουρίστες οι οποίοι λατρεύουν τον ήλιο της Ελλάδας.
Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η αξιοζήλευτη άγρια ζωή της χώρας περιλαμβάνει 116 είδη θηλαστικών, 18 είδη αμφίβιων, 59 είδη ερπετών, 240 είδη πουλιών και 107 είδη ψαριών. Ωστόσο, περίπου τα μισά είδη θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
tro-ma-ktiko
Κατηγορίες:
Σχόλια