Ἡ ἀπο-παγκοσμιοποίησις ἐπιταχύνεται!
Η απο-παγκοσμιοποίηση επιταχύνεται. Η παγκοσμιοποίηση δεν αναιχίστηκε από υγιή εθνικά κινήματα, ούτε αποδομήθηκε λόγω επικρατήσεως των εθνικών ηθών και εθίμων.
Αλλά στην ιστορία το παράδοξο είναι κυρίαρχο στοιχείο. Ο ιός έμπολα προκαλεί το κλείσιμο των συνόρων σε χώρες της Αφρικής επ’ απειλή τουφεκισμού όσων μεταναστών παραβιάζουν τα σύνορα.
Οι εμπορικές κυρώσεις από και προς την Ρωσσία, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος, επαναφέρουν τον προστατευτισμό με άλλο όνομα, όταν πριν λίγα χρόνια η λέξη προστατευτισμός είχε καταστεί σχεδόν αξιόποινη.
Οι αποκεφαλισμοί και οι θηριωδίες των τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή, πολλοί εκ των οποίων έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη από γονείς λαθρομεταναστών, προξενούν βαθείς ανησυχίες στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς υποστηρικτές του πολυπολιτισμικού μοντέλου της κοινωνίας.
Τζιχάντ, έμπολα, ουκρανικός εμφύλιος, ανατρέπουν τρείς βασικές συνιστώσες της αμερικανοτραφούς παγκοσμιοποιήσεως. Τα ανοικτά σύνορα, τον πολυπολιτισμό, και τις ελεύθερες αγορές.
Μέχρι να αποκτήσει μαζική ορμή, θα αργήσει να φανεί η αντίστροφη ιδεολογική τάση. Για να φθάσει να επηρεάσει τα ανώτατα κλιμάκια αξιωματούχων στην Δύση ίσως χρειαστούν εκατόμβες νεκρών, αλλά η αρχή έγινε. Η αποπαγκοσμιοποίηση (deglobalization) είναι εδώ.
Η πολιτική ανάλυση μοιάζει κάπως με την χρηματιστηριακή ανάλυση. Να μπορείς να διαβλέπεις τάσεις, πολύ πριν γίνουν ορατές στο ευρύ κοινό. Ενώ αρκετοί συμπολίτες μας μελαγχολούν ισχυριζόμενοι ότι η παγκοσμιοποίηση είναι πανίσχυρη, οι ενδείξεις αντιστροφής της τάσεως πολλαπλασιάζονται.
Το άσχημο για τις κοινωνίες είναι ότι η αντιστροφή της τάσεως θα απαιτήσει ποταμούς αίματος διότι θα γίνει μέσα από αρνητικές και όχι θετικές προσεγγίσεις του προβλήματος. Όπως είπαν και τα μισελληνικά αποβράσματα στον Ελληνικό Λαό για το μνημόνιο, «η κρίση είναι ευκαιρία»…
Κατηγορίες:
Σχόλια