ΒΙΝΤΕΕΟ - Κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ και Κίνας για τα υπερ-υπερηχητικά όπλα των 10 mach!!!

Μια από τις πλέον κρίσιμες δοκιμές πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μέρος της ανάπτυξης του στρατηγικού προγράμματος παγκόσμιας προσβολής με όπλα ικανά να προσβάλλουν στόχους σε όλη την υδρόγειο εντός 30 λεπτών.
Πρόκειται για τη δοκιμή του προηγμένου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου του αποκαλούμενου ως AHW (Advanced Hypersonic Weapon) ή X-41 η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη με την εκτόξευση του όπλου από το κέντρο εκτοξεύσεων  στο νησί Kodiak της Αλάσκα .
Ο πύραυλος πρόκειται να φτάσει σε χαμηλή τροχιά εξωατμοσφαιρικά και στη συνέχεια να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα (ουσιαστικά ανεμοπορωντας με ταχύτητα αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα για να πλήξει στόχο στο πεδίο βολής Kwajalein, μια ατόλλη στο νότιο ειρηνικό Ωκεανό,
Η απόσταση που θα καλύψει ο υπερπύραυλος είναι 6 276 χλμ. και η ταχύτητά του 5 mach περίπου και ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την εκτόξευση μέχρι την προσβολή δε θα υπερβαίνει τα  30 λεπτά. 
Ο νέος αυτός πύραυλος συνιστά κρίσιμο συστατικό του προγράμματος παγκόσμιας κρούσης σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί μια νέα γενιά όπλων τα οποία θα μπορούν να κτυπούν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης και συμβατικό φορτίο.
Η φιλοσοφία του συστήματος είναι να κτυπά σε πολύ μικρό χρόνο από τη στιγμή που θα έχει αναγνωρισθεί ένας στόχος ο οποίος θα μπορεί να είναι είτε βάσεις τρομοκρατών, είτε συγκεντρώσεις όπλων μαζικής καταστροφής είτε θέσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πύραυλων, ακόμη και σε κινητές βάσεις και οι οποίες θα πρέπει να καταστραφούν άμεσα.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Maureen Schumann δήλωσε πως η συγκεκριμένη δοκιμή θα στοχεύει στον έλεγχο στην τεχνική «της υπερ-υπερηχητικής πτήσης, και  στην πραγματοποίηση ελιγμών με πολύ μεγάλες ταχύτητες».
Τα δεδομένα  από τη σημερινή – ή αυριανή δοκιμή- θα χρησιμοποιηθούν για να μελετηθούν όλες οι παράμετροι των υπερ-υπερηχητικών πτήσεων, η δυναμική της προσβολής και η εφαρμογή ανάλογων τεχνολογιών στο σκωτικά της παγκόσμιας συμβατικής κρούσης (Conventional Prompt Global Strike), συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η συγκεκριμένη δοκιμή, η δεύτερη για το νέο αυτό όπλο, πραγματοποιείται λιγότερο από τρείς εβδομάδες όταν η Κίνα πραγματοποίησε αντίστοιχη δοκιμή στο δικό της υπερ-υπερηχητικό όπλο Wu-14 ανάλογο του αμερικανικού.
Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί το Wu-14 είναι με τη σειρά του μέρος του κινεζικού συστήματος παγκόσμιας κρούσης με τη διαφορά ότι αυτό θα μπορεί να φέρει και πυρηνικό εκτός από συμβατικό φορτίο, με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα να αποτελούν στόχο για την συμβατική διαμόρφωση.
Μάλιστα το Wu-14 σύμφωνα με εκτιμήσεις φέρεται να είναι πιο ταχύ από το αντίστοιχο αμερικανικό με ικανότητα να αγγίζει τα 10 mach ή τα 12.800 χλμ. την ώρα.
Ο αμερικανικός πύραυλος ο οποίος αποτελεί πρόγραμμα του Στρατού, είναι μόνο από τα διάφορα προγράμματα υπερ-υπερηχητικών όπλων που αναπτύσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο παρόμοιο σύστημα είναι το Χ-51 ένας πύραυλος με τεχνολογία scramjet, το Vehicle-2, το οποίο όμως έει αντιμετωπίσει προβλήματα ενώ ακόμη και το περίφημο και άκρως μυστικό πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροδιαστημοπλάνου X-37 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα τέτοιο όπλο.
Ο Αμερικανός αντιστράτηγος David L. Mann επικεφαλής της διοίκησης πυραυλικής και διαστημικής Άμυνας του Στρατού είχε δηλώσει τον Ιούνιο ειδικά για τα X-41 πως συνιστά ένα πρόγραμμα κορυφαίας επιλογής για το σκεπτικό της παγκόσμιας κρούσης.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Πραγματοποιήσαμε μια πολύ επιτυχημένη δοκιμή το Νοέμβριο του 2011 και είμαστε σε τροχιά για την πραγματοποίηση μια δεύτερης και κρίσιμης δοκιμής τον Αύγουστο. Και θα δούμε πως θα πάει μετά από αυτό» είχε δηλώσει.
Π Mann μάλιστα είχε διευκρινίσει πως και η Ρωσία είναι πολύ αναμεμειγμένη στην παρακολούθηση παρόμοιων τεχνολογιών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ο Timothy A. Walton σύμβουλος για θέματα άμυνας στο Alios Consulting Group  σε πρόσφατη ανάρτησή του ανέφερε πως το AHW έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη και η απόκτησή του είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του κινεζικού Wu-14.
«Η Κίνα αντιπροσωπεύει μια κύρια και συνεχώς αναπτυσσόμενη απειλή στην δυνατότητα ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο αμέσως προσεχές διάστημα ο αμερικανικός Στρατός πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την πολλά υποσχόμενη και σχετικά ώριμη τεχνολογία του AHW» ανέφερε ο Walton προσθέτοντας πως το όπλο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρησιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να συμπληρώσει:
«Το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια σημαντική συμβολή του αμερικανικού Στρατού για την εξισορρόπηση της κατάστασης στην Ασία και τον Ειρηνικό και την προσπάθεια για την απαγόρευση των κινήσεων στο ίδιο θέατρο των επιχειρήσεων του αντιπάλου».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια