Βενιζέλος: «Η Αλβανία να είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ» «Μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της ελληνικής προεδρίας»
Η Αθήνα, θα ήθελε να είναι ήδη η Αλβανία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και θα προσπαθήσει να γίνει αυτό εντός της ελληνικής προεδρίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ο κ. Βενιζέλος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Αθήνας προς την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Αλβανίας και Ελλάδας ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή, το 2009, διμερούς συμβάσεως και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσής της, με αναφορά στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, για την επίτευξη της οποίας εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι τα Τίρανα έχουν τη βούληση να συζητήσουν για αυτό το ζήτημα βασιζόμενα στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα αμοιβαία συμφέροντα.
Ο κ. Μπουσάτι ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για τη στρατηγική στην Αδριατική και το Ιόνιο και τη δημιουργία μακροπεριφερειών, στο πλαίσιο της οποίας οκτώ χώρες συμφώνησαν στην «διακήρυξη των Αθηνών».
Σκοπός είναι η ενθάρρυνση της περιφερειακής συνεργασίας και της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ και η αξιοποίηση των οικονομικών και άλλων μηχανισμών της, που συνδέονται με την πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου, αλλά και άλλες μεσογειακές πρωτοβουλίες.
Η γεωλογία μας ενώνει, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας ότι οι γεωλογικές δομές δείχνουν πως υπάρχουν αξιοποιήσιμοι υδρογονάνθρακες και στις δύο χώρες.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η λειτουργία διμερών επιτροπών και το ζήτημα των τοπωνυμιών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο πλαίσιο του συμφώνου φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας θα ενεργοποιηθούν διμερείς επιτροπές, ιδίως σε θέματα όπως οι υδάτινοι πόροι και οι μεταφορές.
Σε ότι αφορά τα τοπωνύμια, η θέληση είναι να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και να δοθεί μια λύση που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους.
http://infognomonpolitics.blogspot.ca
Κατηγορίες:
Σχόλια