Ξεκινώντας web development από το μηδέν…37 Πηγές για να ξεκινήσετε!
Information Overload
Όντας παντελώς αρχάριος στο κόσμο του web και με την γνωστή ανυπομονησία που διακατέχει όλους μας ότι “πάμε να κατακτήσουμε τον κόσμο” ξεκινάμε από , που αλλού, το ίντερνετ. Ξεκινάμε λοιπόν να ψάχνουμε χωρίς κάποια πυξίδα για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και βρίσκουμε το ένα άρθρο μετά το άλλο και το διαβάζουμε. Για πολλές μέρες ψαχνόμαστε χωρίς τέλος και τελικά βλέπουμε ότι είμαστε τόσο μπερδεμένοι. Οι μαζικές πληροφορίες που υπάρχουν στο κεφάλι μας είναι τόσες πολλές που νιώθουμε ότι θα σκάσουμε. Βλέπουμε τι έχουν καταφέρει κάποιοι άλλοι, applications, σελίδες, blogs και παθαίνουμε και μία κατάθλιψη ότι εμείς δεν θα το καταφέρουμε ποτέ αυτό… Δεν είναι αλήθεια.
Σίγουρα υπάρχουν άτομα που έχουν μία ροπή στο πως να καταλαβαίνουν και να εφαρμόζουν τις έννοιες του προγραμματισμού πολύ καλύτερα από άλλους. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να τα καταλάβουν με τίποτα. Βέβαια η πλειοψηφία βρίσκεται στη μέση , δηλαδή μπορούν να συλλάβουν έννοιες αλλά μόνο με πολλή “προπόνηση” αυξάνουν τις δυνατότητες τους και βελτιώνονται. Ας δούμε λοιπόν κάποιους βασικούς παράγοντες που πρέπει να έχουν όλοι που θέλουν να ασχοληθούν με το web development.
Key Factor 1:Υπομονή, υπομονή, υπομονή….
Όχι δεν πρόκειται από το μηδέν να καταφέρετε να προγραμματίζετε σε χρόνο dt και αυτός που σας το υπόσχεται λέει ψέμματα. Ο προγραμματισμός έχει το εξής κακό: Εφόσον δεν είσαι διάνοια, εάν τον αφήσεις..σε αφήνει!Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Μου έχει τύχει πάμπολλες φορές να κοιτάω κάποια εντελώς βασική συνάρτηση της PHP γιατί απλά ξέχασα πως συντάσσεται…Δεν είναι κακό αυτό , λογικό είναι. Πόσο μάλλον όταν ξεκινάς από το μηδέν…Μα έτσι και αλλιώς, όλοι από το μηδέν δεν ξεκίνησαν; Θέλει υπομονή και σκληρή, ναι σκληρή δουλειά, αν θες να φτάσεις κάπου.
Key Factor 2: Βρες τι θες να μάθεις..
Το web development σαν έννοια είναι αχανές!Έχει τόσα πολλά παρακλάδια και τόσες εκφάνσεις που αν δεν βάλεις κάποια πυξίδα χάθηκες. Η βασική μου πρόταση είναι να ξεκινήσεις ως εξής: Μαθαίνοντας τη πιο βασική MarkUp γλώσσα που υπάρχει για τις ιστοσελίδες ,την HTML και την καινούργια εκδοχή της την HTML5. Ό,τι και να θελήσεις να φτιάξεις online αν δεν γνωρίζεις HTML δεν γίνεται.Από κει και πέρα μοιραία θα μάθεις και για CSS/CSS3 που πάνε πακέτο με την HTML. Έτσι λοιπόν θα καταλάβεις πώς κατασκευάζεται μία ιστοσελίδα σε πολύ απλή μορφή και εντελώς στατική.
Φτάνει μόνο η HTML και τα CSS;
Εδώ θα ήθελα να πω κάτι πολύ σημαντικό. Όλα καλά και όλα ωραία με την HTML. Αλλά είναι για τη δομή της σελίδας. Εάν θέλουμε να μάθουμε πως δημιουργούνται οι web εφαρμογές είναι απαραίτητο μαζί με την HTML και την CSS να αρχίσουμε να μαθαίνουμε μία γλώσσα προγραμματισμού για αρχή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη είναι ηPython. Προσωπικά , ξεκίνησα με την γλώσσα που κόλλησα ,την PHP. Και είναι ίσως η πιο χρησιμοποιημένη γλώσσα στις εφαρμογές web. Επίσης υπάρχει και η πάντα εξαιρετικήJAVA. Σε κάθε περίπτωση ΠΡΕΠΕΙ να συνδυάζεται η εκμάθηση HTML και CSS με την εκμάθηση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού.
Γιατί KAI γλώσσα προγραμματισμού;
Εξαρτάται. Εάν θες να δημιουργήσεις μόνο ιστοσελίδες στατικές απλά για την εμφάνιση τότε όχι δεν χρειάζεται να μάθεις κάτι άλλο πέρα από HTML και CSS. Η γλώσσα προγραμματισμού όμως θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα άλλο τρόπο σκέψης .. Ένα διαφορετικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Μην ξεχνάς ότι στο διαδίκτυο για μία απλή αποστολή ενός email χρειάζεται κώδικας ο οποίος δεν είναι HTML και CSS αλλά κάποια γλώσσα προγραμματισμού που “μιλάει” με κάποιον server όπως η PHP. Οπότε στην περίπτωση που θες να φτιάχνεις εφαρμογές διαδικτύου, δυναμικές ιστοσελίδες κλπ, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να μαθαίνεις και μία γλώσσα.
Πώς θα οργανώσω το διάβασμά μου;
Ως προς το θέμα διαβάσματος σίγουρα υπάρχουν κάποια tutorials που είναι πολύ καλά γραμμένα. Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα καλό βιβλίο να συνοδεύει το διάβασμά μας.. Πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε ΌΛΑ τα παραδείγματα που παραθέτονται στο βιβλίο και όχι να λέμε ότι “αυτό το έμαθα, δεν κάνω το επόμενο” κλπ.. Επίσης κάποια βιβλία έχουν και ασκήσεις η οποίες είναι δύσκολες. Προσπάθησε τες.. Υπάρχει λόγος που βρίσκονται εκεί…Και θα δεις ότι όχι δεν το έχεις καταλάβει το συγκεκριμένο κεφάλαιο όσο καλά νομίζεις.. Rinse and repeat .
Μην ανησυχείς αν όλα σου φαίνονται μπερδεμένα, στο τέλος του άρθρου θα έχει και πηγές για να βρεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις.
Key Factor 3: Ρώτα!Μη το σκέφτεσαι!!
Κανείς δεν γεννήθηκε με το να τα ξέρει όλα… Μη φοβάσαι να ρωτήσεις.Υπάρχουν άπειρα μέρη online και στα ελληνικά και στα αγγλικά και κάπου θα βρεις την απάντηση. Μην ντρέπεσαι γιατί υπάρχουν φορές που το βιβλίο που διαβάζουμε , το tutorial που ακολουθούμε δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα και μπερδευόμαστε. Γράψου σε φόρουμ ρώτα. Όμως προσοχή..Μην περιμένεις πάντα ότι θα λάβεις και την απάντηση που θες!Δηλαδή δεν είναι συχνό φαινόμενο να ποστάρεται η λύση που ζητάς παρά μόνο κάτι tips. Αυτό είναι και καλό και κακό. Κακό γιατί δεν παίρνεις απάντηση , καλό γιατί σε βάζει σε φάση ψαξίματος και στο τέλος τη βρίσκεις τη λύση! Στο τέλος του άρθρου παρέχεται λίστα με κάποια forums και κοινότητες που μπορείς να μπεις , να ρωτήσεις και να ανταλλάζεις ιδέες!
Key Factor 4:Μην απογοητεύεσαι ή τουλάχιστον προσπάθησε!
Η απογοήτευση είναι συνυφασμένη με το web development. Τι εννοώ? Εννοώ ότι θα υπάρξουν άπειρες φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας κολλημένο στην οθόνη να αναζητά το λάθος σε ένα κομμάτι κώδικα που δείχνει εντελώς σωστός….Θα υπάρξουν φορές που θα νιώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Μην το αφήσετε να σας πάρει από κάτω.Σταματήστε αυτό που κάνετε και βγείτε για ένα καφέ. Μην το σκέφτεστε, όσο αυτό είναι δυνατό.. Η λύση θα βρεθεί τις περισσότερες φορές αν όχι όλες. Μη μασάτε κοινώς.Α, και όπως είπα παραπάνω, ρωτήστε…..Μη ντρέπεστε
Key Factor 5:One step at a time..
Κατά τη διάρκεια της εκμάθησης θα υπάρξουν φορές που θα νιώσετε την ανάγκη να κάνετε δικά σας πράγματα να πειραματιστείτε και να χρησιμοποιήσετε και εργαλεία – γλώσσες για πρώτη φορά βασιζόμενοι στο ότι γνωρίζετε κάποιες τεχνικές ήδη. Ίσως εκεί να υπάρξει ένα πρόβλημα- ότι ενώ ξέρετε ας πούμε HTML δεν μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες προχωρημένες τεχνικές που είδατε κάπου ή διαβάσατε σε ένα tutorial. Μη φοβηθείτε. Για να γίνει “κτήμα” σας μία γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να περάσει πολύς καιρός με συνεχόμενη εξάσκηση…Μη νιώσετε άσχετοι γιατί αυτό θα είναι μεγάλο ατόπημα!!!Είπαμε, υπομονή και επιμονή!
Key Factor 6:Αφήστε τα λόγια και πιάστε τα πληκτρολόγια!
Εάν δεν ξεκινήσετε άμεσα δεν πρόκειται να το κάνετε ποτέ. Θέλει αυτοπεποίθηση και ταχύτητα! Και δυναμικότητα και αφοσίωση. Έτσι θα πάρουν όλα το δρόμο τους σιγά-σιγά.
Πηγές που πρέπει να δείτε.
Φτάσαμε στο ζουμί. Θα σας παραθέσω πηγές που θεωρώ ότι θα σας βοηθήσουν στην αρχή της developing ζωής σας. Φυσικά είναι αδύνατο να παραθέσω όλες τις πηγές που υπάρχουν αλλά αυτές που γράφω είναι τσεκαρισμένες! Θα παρατηρήσετε ότι είναι στα αγγλικά αλλά πραγματικά όλα αυτά είναι καταπληκτικά βιβλία και οι ορολογίες είναι διεθνείς!
Στο webapptester.com σύντομα θα ξεκινήσουμε μία σειρά μαθημάτων κατασκευής ιστοσελίδας από το μηδέν. Δωρεάν εννοείτε. Μείνετε συντονισμένοι και γραφτείτε στις ενημερώσεις μας!
Πηγές για εκμάθηση HTML και CSS.
Βιβλία για εκμάθηση HTML και CSS
- HTML and CSS: Design and Build Websites
- CSS: The Missing Manual
- Head First HTML with CSS & XHTML.
- Head First HTML and CSS
- Learning Web Design: A Beginner’s Guide to (X)HTML, StyleSheets, and Web Graphics
- HTML, XHTML, and CSS, Sixth Edition
- HTML, XHTML & CSS For Dummies
- JavaScript & jQuery: The Missing Manual-Αφού κάνετε εξάσκηση με HTML και CSS.
Online Πηγές για εκμάθηση HTML και CSS
- Μάθετε HTML στα w3schools.
- HTML Tutorials από την HTML.net
- CSS Tutorials από την HTML.net
- Μάθε HTML και CSS
- 30 πρακτικές για αρχάριους στην HTML.
- CSS για εντελώς αρχάριους.
Πηγές για εκμάθηση PHP-συνήθως έχει και εκμάθηση βάσεων δεδομένων mySQL.
Βιβλία για εκμάθηση PHP.
- Murach’s PHP and MySQL
- Head First PHP & MySQL
- Build Your Own Database Driven Web Site Using PHP & MySQL
- PHP for the World Wide Web, Third Edition
- PHP & MySQL For Dummies, 4th Edition
Online πηγές για εκμάθηση PHP.
Πηγές για εκμάθηση JAVA.
Βιβλία για εκμάθηση JAVA.
- Head First Java -Πάρα πολύ καλό!
- Java All-in-One For Dummies
Online πηγές για εκμάθηση JAVA.
Φόρουμ- Κοινότητες για να γίνετε μέλη!
- Freestuff.gr
- Insomnia.gr
- Adslgr.com
- W24.gr
- Web Design Forum.
- Stack Overflow
- Pro Webmasters
- Web Developer Forum
- Dev Shed Forum
Κατηγορίες:
Σχόλια