Εξαγωγή - «μαμούθ» αρχαιοτήτων

Τουλάχιστον 500 αρχαία αντικείμενα (!) από τις Αιγές θα ταξιδέψουν για την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Ο θρύλος της Μακεδονίας ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας», που διοργανώνει το ΥΠΠΟ-Τ (δια της ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων) στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (6/4- 29/8).

 Την εξαγωγή των αρχαιοτήτων ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβρη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, Π. Γερουλάνος, «διαφήμισε» το εγχείρημα μην παραλείποντας να πει ότι η έκθεση «δεν θα αποτελέσει απλά έναυσμα για ένα γόνιμο διεθνή επιστημονικό διάλογο, αλλά θα "ξυπνήσει" το ενδιαφέρον των επισκεπτών να επισκεφθούν την πατρίδα μας και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που γέννησε αυτόν τον πολιτισμό». 
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό είναι το απόλυτο ζητούμενο για ό,τι κάνουμε σε σχέση με τον αρχαίο αλλά και σύγχρονο πολιτισμό μας: η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ικανότητάς μας να παρεμβαίνουμε στον παγκόσμιο πολιτισμικό διάλογο με ισχυρό τρόπο»!
Βέβαια, η εξαγωγή άνω των 500 αρχαίων αντικειμένων ξεπερνά τα όρια της «εξωστρέφειας» και αγγίζει αυτά της αμετροέπειας και του ρίσκου. 
Επιπλέον, στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει και ζήτημα ηθικής τάξης, αφού τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από τα θησαυροφυλάκια και τις αρχαιολογικές αποθήκες του Μουσείου των Αιγών και - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όχι της Ελλάδας, αλλά της Οξφόρδης...
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η «γαλαντομία» της Ελλάδας ως προς την εξαγωγή αρχαιοτήτων έχει προκαλέσει στο παρελθόν, και αρκετές φορές, προβληματισμό στο ΚΑΣ, άσχετα με το αν τελικά τα μέλη του υπερψήφιζαν.

Από : rizospastis.gr

Διαβάστε ακόμη από την ίδια ηλεκτρονική δ/νση τα παρακάτω σχετικά άρθρα:

Δώρα και αντίδωρα

Ότι θέλουν οι ξένοι...

Εξάγουν και "αμετακίνητα" κειμήλια

Προβλήματα ακόμη και στις Αιγές
Σχόλια