«Ώρα μηδέν για την Κύπρο»
«Βρισκόμαστε σε ώρα μηδέν για την Κύπρο», δήλωσε ο ιστορικός πολιτικός ηγέτης της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που οργάνωσε ο «Πολιτικός Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα» στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε ως καταλυτική την συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στην οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
«Αν πάμε στη Γενεύη και δεν επιτρέψουνε στον Γενικό Γραμματέα να νομιμοποιήσει τα μέχρι τούδε λεχθέντα, εφόσον λέμε ότι τίποτε δεν ισχύει αν δεν υπάρξει τελική κατάληξη. Εάν καταθέσει η δική μας πλευρά, ως πλαίσιο λύσης, το ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009 που μιλάει για ενότητα χώρου, κράτους, θεσμών, οικονομίας, απαλλαγή από εποίκους, εγγυητές και ξένα στρατεύματα, η τουρκική πλευρά θα καταθέσει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό. Εφόσον θα υπάρξει αδιέξοδο, τουλάχιστον το αδιέξοδο να υπάρξει επί της ουσίας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια αναπροσαρμογή του Κυπριακού, να τεθεί και πάλι στη σωστή αντικατοχική βάση, να καταγγείλουμε την Τουρκία στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα, για την κατοχή και τον εποικισμό και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ενδοευρωπαϊκές αλλά και άλλες συμμαχίες αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική συμμαχία της Κύπρου με τη Μέση Ανατολή και της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια».
Επισημαίνοντας ότι είναι ευχαριστημένος με τον κ. Χριστόφια και την πολιτική που ασκεί, ο πολιτικός ηγέτης εξέφρασε τον φόβο του «ότι δεν έγινε διάγνωση των τουρκικών προθέσεων και υπήρξε η αφελής προσδοκία ότι με παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκυπρίους θα αλλάζαμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς, όταν ο Νταβούτογλου με ωμότητα λέει ότι κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας τουρκοκύπριος, εμείς θα έπρεπε να ελέγχουμε την Κύπρο γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο στην πορεία μας για περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος χαρακτήρισε ως ψευτοδίλημμα το «Μνημόνιο ή πτώχευση».
«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, που σημαίνει μείωση του μεγέθους και παρέκταση του χρόνου αποπληρωμής», τόνισε και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή έχουν επισημανθεί τεράστιας σημασίας κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στο Κρητικό Πέλαγος και επίσης έχουν επισημανθεί κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στη Μακεδονία αξίας δισεκατομμυρίων, τα οποία καθιστούν τη χώρα, εφόσον τα αξιοποιήσει, μια πλούσια χώρα ικανή όχι μόνο το σημερινό πρόβλημα να ξεπεράσει αλλά να μην έχει εσαεί προβλήματα».
http://kostasxan.blogspot.com
Σχόλια