Τούρκοι και Αλβανοί εμπλεκόμενοι σε εμπορία οργάνων με θύματα Σέρβους.

Με αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης του Κοσόβου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον γιατρό Γιουσούφ Σονμένζ ως ύποπτο για συμμετοχή σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, μεταδίδουν σήμερα τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, επικαλούμενα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο 53χρονος γιατρός φέρεται ως μέλος διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο φέρονται επίσης να συμμετείχαν ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου και ένας Ισραηλινός υπήκοος.
Τη σύλληψη του Τούρκου χειρουργού, ο οποίος φέρεται να έκανε τις εγχειρίσεις για την αφαίρεση ανθρώπινων στην ιδιωτική κλινική «Medikus» στην Πρίστινα, επιβεβαίωσε η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν θα εκδοθεί στο Κόσοβο.
Οι Γιουσούφ Σονμέζ αρνήθηκε τις κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων.
Η εκπρόσωπος της αστυνομικής υπηρεσίας της Ε.Ε. στο Κόσοβο, Κριστίνα Χερόντες, χαιρέτισε τη σύλληψη και επιβεβαίωσε ότι έγινε με βάση ένταλμα σύλληψης της αστυνομίας της Πρίστινας.
Πρόσθεσε, ότι είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστεί, αν ο γιατρός θα εκδοθεί στις εισαγγελικές αρχές της Πρίστινας, οι οποίες διεξάγουν την έρευνα για την υπόθεση.
Ο δικαστής της Eulex, Τζόναθαν Ράτελ, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι άποροι άνθρωποι οδηγούνταν στο Κόσοβο από το εξωτερικό, με την υπόσχεση ότι θα πάρουν χρήματα αν δώσουν τα όργανά τους, τα οποία συνέχεια προωθούνταν στη μαύρη αγορά και μεταμοσχεύονταν σε πλούσιους ασθενείς.

Ο δικαστής της Eulex, στις 7 Ιανουαρίου, ανέκρινε επτά υπόπτους από το Κόσοβο, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο διεθνές δίκτυο παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων και ανέφερε ότι ο Γιουσούφ Σονμέζ ήταν ο επικεφαλής χειρουργός στις εγχειρίσεις, που γίνονταν στην ιδιωτική κλινική της Πρίστινας.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ράτελ είπε ότι σε εγχειρίσεις υποβάλλονταν φτωχοί άνθρωποι από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, το Καζακστάν και την Τουρκία και ότι τα όργανά τους μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς από τον Καναδά, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Ισραήλ, οι οποίοι κατέβαλαν το ποσό των 90.000 ευρώ.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν επτά ύποπτοι από το Κόσοβο, οι οποίοι είχαν οδηγήσει στο Κόσοβο για αφαίρεση οργάνων τουλάχιστον 20 ξένους υπηκόους. Όλοι οι κατηγορούμενοι απέρριψαν τις κατηγορίες ως αβάσιμες. Ο συνήγορος του γιατρού, Λούφτι Ντερβίσι, από το Κόσοβο έκανε λόγο για απόπειρα σύνδεσης της συγκεκριμένης υπόθεσης με την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση.

Στην έκθεση του αξιωματούχου του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, συμμετείχαν σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και στο παρελθόν ο Γιουσούφ Σονμέζ είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε υπόθεση αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βατάν», η οποία επικαλείται τον πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας δεν αποδείχθηκε ότι ο Σονμέζ έπαιρνε χρήματα για την αφαίρεση και μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του, ο Γιουσούφ Σονμέζ αναφέρει ότι εργαζόταν σε μία κλινική στο Μπακού ότι κατηγορήθηκε άδικα από τουρκικά ΜΜΕ και ότι στο Κόσοβο δεν έκανε κάτι που ήταν αντίθετο στους νόμους.

«Με παρουσιάζουν ως το μεγαλύτερο εγκληματία, ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Αν είμαι αρχηγός συμμορίας, τότε που είναι οι άνθρωποί μου;», ανέφερε.

ΠΗΓΗ
Σχόλια