Απτές αποδείξεις της θεοσέβειας του υπόδουλου Γένους. Αποδεικνύουν την προσπάθεια του ελληνισμού να διασώσει τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ταυτότητά του.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Αγιάς Λάρισας, παρέδωσε τέσσερα παλαίτυπα λειτουργικά βιβλία του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, τα οποία συντήρησε η Βουλή των Ελλήνων....
Την «αναγέννηση» των σπάνιων αυτών εκκλησιαστικών κειμηλίων ανέλαβε το Τμήμα Διατήρησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Έντυπου Υλικού της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Στην εκδήλωση αυτή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Αγιάς Λάρισας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, παραδίδοντας τα σημαντικά αυτά ιστορικά κειμήλια επισήμανε, ότι «η ιστορία κάθε τόπου αποτυπώνεται μέσα από τα μνημεία και τις γραπτές πηγές που αφήνουν στο πέρασμά τους οι άνθρωποι.
Μάρτυρες, αλλά και κοινωνοί μιας τέτοιας ιστορικής καταγραφής γινόμαστε όλοι μας σήμερα με την επιστροφή στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγιάς των τεσσάρων λειτουργικών βιβλίων».
«Απτές αποδείξεις της θεοσέβειας του υπόδουλου Γένους»Ο κ. Πετσάλνικος, αφού υπογράμμισε τον σημαντικό ιστορικό και κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή, ως μορφωτικός και εμπορικός δίαυλος της χώρας με τον ευρωπαϊκό χώρο, σημείωσε ότι τα σπάνια αυτά εκκλησιαστικά κειμήλια «αποτελούν απτές αποδείξεις της θεοσέβειας του υπόδουλου Γένους, της πίστης που διαφύλαξε τη συνοχή των σκλαβωμένων Ελλήνων, που τους ενίσχυσε με καρτερία, τους μόρφωσε και τους προετοίμασε για το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας».
Ένα χρόνο διήρκεσε η συντήρηση των κειμηλίωνΤα πολύτιμα θρησκευτικά βιβλία είναι τρία Ιερά Ευαγγέλια των ετών 1539, 1599, 1785 και ένα Μέγα Ευχολόγιον του 1806, τα οποία έφεραν βαθιά σημάδια φθοράς από το χρόνο και τη χρήση.
Η συντήρηση διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και πλέον, μετά από τις κατάλληλες επεμβάσεις, τα ιστορικά κειμήλια μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα. Τα παλαίτυπα αυτά λειτουργικά βιβλία που αποτελούν ψηφίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι τυπωμένα στη Βενετία κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου οθωμανικού ζυγού και αποδεικνύουν την προσπάθεια του ελληνισμού να διασώσει τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ταυτότητά του.
Σχόλια