Κώστας Μπακογιάννης: Γιατί συμπαθώ τον Παπανδρέου ...
ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται να έχει κυβερνήσεις-καμικάζι έτοιμες να αυτοκτονήσουν για να σωθεί η χώρα» δηλώνει ο ΚώσταςΜπακογιάννης, απόφοιτος του Χάρβαρντ, 32 ετών, νεοεκλεγείς, με ποσοστό 54,3%, Δήμαρχος
Καρπενησίου. Αυτοπροσδιορίζεται ως ακομμάτιστος και ανεξάρτητος δήμαρχος. Ως πολίτης, όμως, προτίθεται να...
ενταχθεί πάραυτα στο επερχόμενο κόμμα που θα ιδρύσει η μητέρα του, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη: «Και βέβαια θα δηλώσω παρών σε μια τέτοια προσπάθεια. Θα κάνει κόμμα η μητέρα μου και εγώ θα μείνω απέξω;»
λέεισε μια συνομιλία εφ΄ όλης της ύλης που είχε με
«Το Βήμα», στην οποία ετάχθη υπέρ του «Καλλικράτη» αλλά και υπέρ του μνημονίου λέγοντας: «Εδώ που φτάσαμε, με όλα τα εγκλήματα που διέπραξε το ελληνικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το μνημόνιο».
Επειτα από ένα ξέσπασμα για τις παλαιοκομματικές μεθόδους των «Μαυρογιαλούρων» πολιτικών όλων των κομματικών αποχρώσεων που «έφεραν τη χώρα σε αυτά τα χάλια», ο νεαρός δήμαρχος Καρπενησίου δηλώνει ότι προτιμά για τις μετακινήσεις του ένα Saab (όταν βρίσκεται στο Καρπενήσι) και ένα κίτρινο παπάκι (όταν βρίσκεται στην Αθήνα), το οποίο μάλιστα βάφτισε ο μόλις 3,5 ετών υιός του Παύλος... «Τweety». «Και την επόμενη τετραετία θα είμαι εδώ»
Δηλώνει ρητώς ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική με τη στενή έννοια: «Το μόνο πράγμα που δήλωσα μόλις έμαθα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Καρπενήσι ήταν ότι θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου έπειτα από 3,5 χρόνια, που θα έχουμε και πάλι δημοτικές εκλογές. Το είπα αυτόγια να μη νομίσουν μερικοί ότι θα δραπετεύσω από τη δημαρχία στην πολιτική» λέει για να συμπληρώσει: «Οταν έχεις μεγαλώσει σε μια πολιτική οικογένεια, όπως εγώ, γνωρίζεις πολύ καλά ότι συνήθως η πολιτική καριέρα τελειώνει με δάκρυα, κάτι που δεν θέλω να μου συμβεί».
Χωρίς να είναι καθόλου φειδωλός στην κριτική του για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, αν και μεγάλωσε μέσα στην πολιτική, με γονείς πολιτικούς- πολιτικός και ο θείος του, κ. Κυρ. Μητσοτάκης , ενώ ο παππούς του κ. Κ. Μητσοτάκης διετέλεσε Πρωθυπουργός-, ο κ. Μπακογιάννης πιστεύει ότι υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο κενό στην ελληνική κοινωνία: «Το πολιτικό μας σύστημα αποδεικνύεται πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν η κοινωνία και η πολιτική και να παραμένουν ίδια τα πολιτικά συστήματα» λέει και επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του παλαιοκομματισμού, της μισαλλοδοξίας και του κομματικού φανατισμού «που εξέθρεψε το ρουσφέτι, την εσωστρέφεια, τον φόβο και όχι την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Προχωρώντας ακόμη πιο βαθιά στην πολιτική, κρίνει και την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, την οποία χαρακτηρίζει «διστακτική, απρόθυμη, αναποφάσιστη» , πλην όμως έχει να πει καλά λόγια για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου : «Τον είχα γνωρίσει σε μια ομιλία του στο Χάρβαρντ. Μου είναι ΕΙΠΕ ΓΙΑ
εξαιρετικά συμπαθής. Νομίζω ότι προσπαθεί. Με έχει πείσει για την ανιδιοτέλεια των προσπαθειών του».
Για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ο κ. Μπακογιάννης είναι πιο φειδωλός: «Εχω να τον δω πολλά χρόνια. Μου είναι συμπαθής. Τελεία...» λέει με νόημα. Μια στιγμή σκέψης, και αμέσως μετά συμπλήρωσε με διάθεση αυτοκριτικής: «Αλήθεια, όμως, ποιος είμαι εγώ, ένας 32χρονος, για να κρίνω τους αρχηγούς;». Αναφέρει ότι οι σημερινοί πολιτικοί εμφανίζονται χαμένοι στη μετάφραση με τεράστια απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας: «Μου έκανε εντύπωση ότι τα πιο πολλά από αυτά που λέγονται τα βράδια στα τηλεοπτικά παράθυραδεν έχουν καμία σχέση με τις καθημερινές συζητήσεις των πολιτών, τουλάχιστον όπως εγώ τις έχω ακούσει στην Ευρυτανία» σημειώνει. «Κέρδισα τον δήμο ανορθόδοξα»
Τον Δήμο Καρπενησίου τον κέρδισε, όπως λέει, με «ανορθόδοξο τρόπο» . Πήρε όλα τα εγχειρίδια πολιτικής και τα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Είχε βεβαίως μαζί του μια ισχυρή ομάδα 180 ατόμων, νέους ανθρώπους, με μικρότερη τη Φωτεινή Τσιλιμέκη, 22 ετών, χωρίς καμία βοήθεια, όπως αναφέρει, από την Αθήνα: «Ηρθε ένας φίλος μου από την Αθήνα, αλλά μόνο για παρέα,τίποτε άλλο». Φρόντισε να ανανεώσει το ψηφοδέλτιό του κατά 82%, συμπεριέλαβε σε αυτό ακόμη και μέλη του ΠαΣοΚ και του ΚΚΕ, και απέφυγε τις υποσχέσεις για ρουσφέτια: «Δεν θέλω να πω στη γριούλα “ ψήφισέ με και θα σου βάλω τσιμέντο έξω από το σπίτι σου για να μη γλιστράς τον χειμώνα”» αναφέρει ένα παράδειγμα. Απέφυγε τις υποσχέσεις διότι γνωρίζει καλά τους κατοίκους του καλλικρατικού Καρπενησίου: «Είναι ορεινοί, υπερήφανοι, πεισματάρηδεςκαι δύσκολα κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη τους. Θέλουν να τους μιλάς και να τους κοιτάζεις στα μάτια, γιατί ξέρω ότι αν δεν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, θα σε στείλουν πίσω».
Το όνομά του και το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια έπαιξαν ρόλο στην εκλογή του; «Αλλο αναγνωρισιμότητα και άλλο αναγνώριση» απαντά, λέγοντας ότι γύρισε όλα τα σπίτια, έδωσε περισσότερες από 18.000 χειραψίες και ήταν ο μοναδικός από τέσσερις υποψηφίους που είχε καταθέσει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Κυρίως, όμως, επιτέθηκε εναντίον του πολιτικού συστήματος που επικρατεί στην Ευρυτανία, λέγοντας ότι έχει τρεις παθογένειες, τις ίδιες που έχει ολόκληρη η χώρα: Το κλειστό σύστημα εξουσίας που καλλιεργήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον κομματικό φανατισμό και το ρουσφέτι. Το μνημόνιο έπαιξε ρόλο στον προεκλογικό αγώνα; «Οχι» απαντά και συμπληρώνει: «Το μνημόνιο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Κανένας από τους 324 νέους καλλικρατικούς δημάρχους δεν μπορεί να κάνει κάτι για το μνημόνιο.Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους δημότες μας από το κοινωνικό τσουνάμι που έφερε το μνημόνιο. Να τους βοηθήσουμε...».
«Ο “Καλλικράτης” αυξάνει τη διαφάνεια»
Βασίζεται κυρίως στον... «Καλλικράτη» για να πετύχει στο έργο του και δεν διστάζει να αναφέρει ότι «ενισχύει τη διοικητική λειτουργία των δήμων. Αυξάνει θεσμικά τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια. Εχει όμως κενά. Είναι ένα ναρκοπέδιο, αφού όλη η ιστορία είναι πώς θα εξευρεθούν οι πόροι». Πώς όμως θα βρει πόρους; Κυρίως από το ΕΣΠΑ, από τα κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από τη σύμπραξη δημοσίων και ιδιωτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στόχος του είναι, όπως λέει, να αποκρατικοποιήσει το χιονοδρομικό κέντρο στο Καρπενήσι (και να το δώσει αμέσως σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση), καθώς και το αθλητικό κέντρο: «Η βαριά βιομηχανία μας, και στο Καρπενήσι, είναι ο τουρισμός, αυτόν πρέπει να αναπτύξουμε» .
Κ. Μητσοτάκης: «Αν το αγαπάς, κάν΄ το»
Αν και η μητέρα του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων,ο νεαρός δήμαρχος Καρπενησίου απέφυγε να της ζητήσει συμβουλές για το πώς θα διεξαγάγει τον προεκλογικό του αγώνα και κυρίως για το πώς θα διαχειρισθεί τα προβλήματα του δήμου. «Οταν συζήτησα μαζί της την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα ως δήμαρχος Καρπενησίου,το μόνο που μου είπε ήταν “να είσαι έτοιμος να κερδίσεις, αλλά και να χάσεις. Κυρίως όμως να μην κάνεις κανέναν συμβιβασμό που δεν αντέχεις”». Ο κ. Μπακογιάννης όμως ζήτησε και δεύτερη γνώμη, αυτήν του παππού του,του πρώην Πρωθυπουργού. Του είπε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης: «Εφόσον το αγαπάς,κάν΄ το». Δεν είπε τίποτε άλλο,αλλά πιστεύω ότι χάρηκε με την εκλογή μου.
ΒΗΜΑ.
Σχόλια