Τουρκία, θέλει να εισχώρηση στην Ελλάδα δια της διπλωματικής οδού ,χωρίς πόλεμο.

Επί σειρά ημερών, ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας θεμάτων του Αιγαίου αναφέρει άρθρο γνώμης του Sami Kohen στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News με τον τίτλο « Are we reaching an agreement with Greece?». Μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών αναφέρουν ότι τα δύο μέρη έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο προς την κατεύθυνση αποδοχής ενός «πακέτου λύσεων» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θέματα Αιγαίου. Για παράδειγμα ότι έχει εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για το ζήτημα των χωρικών υδάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των χωρικών υδάτων μεταξύ 6 και 10 μιλίων, κατά περίπτωση, για τα ύδατα κοντά στην τουρκική ακτογραμμή, αντί της συνολικής επέκτασης στα 12 μίλια όπως είχε εξαρχής απαιτήσει η Αθήνα, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθογράφος.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις αλλά για πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο. Η τουρκική πλευρά είναι περισσότερο εχέμυθη για το θέμα αυτό, ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονται την ύπαρξη προόδου κατά τις πρόσφατες συναντήσεις υψηλού επιπέδου καθώς και ότι οι δύο πλευρές επιδεικνύουν την θέληση και την επιθυμία για επίτευξη λύσης.
Προφανώς οι δύο πλευρές έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν περισσότερο από την απαρίθμηση των παραμέτρων και των αρχών και έχουν αγγίξει την ουσία των ζητημάτων και εισέλθει σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει επίσης ο αρθρογράφος.

Στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μετακίνηση από τις γενικές αρχές και από τα βήματα αύξησης εμπιστοσύνης και διαλόγου σε μια φάση σοβαρής διαπραγμάτευσης για την ουσία των ζητημάτων συνιστά μια σημαντική πρόοδο. Έπειτα από χρόνια και εξαιτίας διάφορων λόγων, οι δύο πλευρές έχουν επιτέλους δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον.Η νέα θεώρηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη βάση της στρατηγικής «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες ξεκινά με την Ελλάδα . Πλέον η Αγκυρα αναμένει ότι μια πιθανή συμφωνία με την Αθήνα μπορεί να ενισχύσει την αίγλη της Τουρκίας στην διεθνή κοινότητα, ενώ, εκτός των άλλων, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας η Τουρκία δεν εκλαμβάνει πλέον την Ελλάδα ως δυνητική απειλή όπως γινόταν στο παρελθόν και πιστεύει ότι το Αιγαίο μπορεί να μετατραπεί σε μια ειρηνική λίμνη.

Από την πλευρά της Ελλάδας πολλοί παράγοντες συνηγορούν προς την κατεύθυνση μια νέας προσέγγισης των σχέσεων με την Τουρκία. Η ισχυρή θέληση και ο πραγματισμός του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για φιλία με την Τουρκία είναι ο σημαντικότερος από αυτούς τους παράγοντες. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς η επίλυση των προβλημάτων και ο τερματισμός της έντασης θα γλιτώσει την Ελλάδα από μεγάλα έξοδα αμυντικών δαπανών που πραγματοποιεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας. Οι ευεργετικές συζητήσεις μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου και η αξιοσημείωτη πρόοδος προς την επίτευξη πακέτου λύσεων που αφορά τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό τις παραπάνω συγκυρίες, υπογραμμίζει επίσης ο αρθογράφος.

Επίσης ο αρθογράφος θεωρεί ότι πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες να επιλύσουν τα διμερή τους προβλήματα, να δημιουργήσουν ένα στιβαρό υπόβαθρο φιλίας και συνεργασίας έπειτα από την επίλυση αυτών των ζητημάτων και για τον σκοπό αυτό πρέπει να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική αυτής της νέας διαδικασίας.

Χωρίς αμφιβολία η επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου είναι δυνατή μόνο αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν κάποια ευελιξία σε σχέση με της μέχρι σήμερα θέσεις τους και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν έκπληξη οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες. Από αυτήν την άποψη η κοινή θέληση και επιθυμία όπως εκδηλώθηκε από τους κκ Ερντογάν και Παπανδρέου θα πρέπει να εκδηλώνεται έως την τελευταία στιγμή, καταλήγει ο αρθογράφος.

ΠΗΓΗ
Σχόλια