‘Τουρκική επέλαση’ στην Κρήτη. Παραγκωνίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

Τουρκικές τσιμεντοβιομηχανίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Κρήτη.
Οχι, φυσικά, για την κατασκευή βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου, αλλά για... σταθμό εφοδιασμού του νησιού με τσιμέντο δικής τους παραγωγής, σε τιμές που υπολείπονται κατά πολύ αυτών που έχουν οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, ώστε να αποσπάσουν υψηλά μερίδια."Ηδη εισάγονται σημαντικές ποσότητες και δεν αποκλείεται το τουρκικό τσιμέντο να καταλαμβάνει ποσοστό κοντά στο 10% σε ορισμένες περιοχές του νησιού" αναφέρει ο Μαν. Μανωλούδης, διευθυντής προμηθειών της εταιρείας ετοίμου σκυροδέματος ΜΑΡΜΙ, η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο και χρησιμοποιεί τουρκικό τσιμέντο. "
Δεν είναι απλώς σημαντικά φθηνότερο, όπως είναι φυσικό ίσως, αλλά διατίθεται στην αγορά ως υψηλότερης αντοχής από το αντίστοιχης ποιότητας ελληνικό" προσθέτει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τουρκικές τσιμεντοβιομηχανίες έχουν βάλει στόχο να διεισδύσουν για τα καλά στην κρητική αγορά και σε επόμενο στάδιο ίσως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακολουθώντας "ελκυστική" εμπορική πολιτική και προβάλλοντας ποικίλες εκδοχές για τα ποιοτικά standards των δικών τους προϊόντων.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη εξακριβωμένα στοιχεία, διάχυτη είναι η πεποίθηση στην αγορά ετοίμου σκυροδέματος της Κρήτης ότι "σύντομα θα προωθηθούν από τουρκικής πλευράς επενδύσεις για σταθμούς υποδοχής, αποθήκευσης και διακίνησης τσιμέντου" στο νησί και ότι στόχος συγκεκριμένων τουρκικών τσιμεντοβιομηχανιών είναι "να κατακλύσουν την τοπική αγορά με τουρκικό τσιμέντο", όπως αναφέρει ο διευθυντής προμηθειών της εταιρείας ΜΑΡΜΙ.

"Εμείς δεν έχουμε προμηθευτεί τουρκικό τσιμέντο, αλλά ακούμε ότι κάτι τέτοιο γίνεται πια σε ολόκληρη την Κρήτη και μελετάμε το θέμα" αναφέρει από την πλευρά του, ο Γ. Μαυρογιαννάκης, υπεύθυνος προμηθειών της εταιρείας ετοίμου σκυροδέματος ΛΑΤΟΜΙΚΗ, η οποία επίσης εδρεύει στο Ηράκλειο και προμηθεύεται τσιμέντο μόνο από τις εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.
Αμφιβάλλει για τις ποιοτικές προδιαγραφές του τουρκικού τσιμέντου και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη σταθερή ροή του τουρκικού τσιμέντου, αφού δεν έχει κατασκευαστεί σταθμός αποθήκευσης και διακίνησης. Ωστόσο, παρ' όλο που δεν θεωρεί θετικό το γεγονός ότι, ιδιαιτέρως σήμερα που η οικονομική κρίση πλήττει τη χώρα, υποκαθίσταται από εισαγόμενα ένα εγχωρίως παραγόμενο προϊόν, εκτιμά ότι "οι εισαγωγές μπορεί να επηρεάσουν θετικά τον ανταγωνισμό, άρα και τις τιμές".Πηγή ΑΠΕ.




Σχόλια