Μισόκλειστα τα ηλεκτρονικά μάτια στο Αιγαίο
Τα ηλεκτρονικά «μάτια» για την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Αιγαίο παραμένουν εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια «μισόκλειστα».
Συγκεκριμένα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Χριστόπουλου, αποκαλύφθηκε ότι τα σχέδια για την αναγκαία επέκταση του Συστήματος Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS) έχουν παραμείνει μετά το 2004 στα... συρτάρια, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία προετοιμάζεται ώστε μέσα σε ένα, δύο χρόνια να έχει θέσει σε λειτουργία δικό της υπερσύγχρονο σύστημα.
«Το θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, επειδή συνδέεται με την έρευνα και τη διάσωση», είπε ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», για να προσθέσει ότι «απασχολεί έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος».
Η ανάπτυξη του Συστήματος Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας ξεκίνησε το 1999 και στην πρώτη φάση, που είχε γίνει με χρηματοδότηση από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχε καλυφθεί μεγάλο μέρος του Ιονίου και ο Πειραιάς με τα άλλα λιμάνια της Αττικής.
Προβλέψεις
Η δεύτερη φάση του έργου, που είχε μελετηθεί στις αρχές του 2000 και επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προέβλεπε την κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του Αιγαίου με τη δημιουργία σταθμών, ώστε να καλύπτονται οι εξής περιοχές:
Κύθηρα, Λήμνος, Κάσος - Κρήτη, Κάσος - Κάρπαθος, Κυκλάδες - Ικαρία, Κέα - Κύθνος, Αντικύθηρα - Δυτική Κρήτη, Ρόδος, Ανατολικές Κυκλάδες και Θεσσαλονίκη.Ωστόσο, μετά το 2004 δεν προστέθηκε κανένας σταθμός.
«Δεν επιδιώχθηκε τα τελευταία χρόνια να εξευρεθούν αναγκαίοι πόροι για να προχωρήσει το έργο», είπε ο κ. Χριστόπουλος, που αποκάλυψε ότι τώρα γίνεται ανασχεδιασμός του έργου από τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης από Κοινοτικό Πρόγραμμα.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΕΘΝΟΣ
infognomonpolitics.blogspot.com
Σχόλια