Νέο Τουρκικό παραλήρημα Ερντογάν για την Θράκη! Εξισώνει τους 130 χιλ. μουσουλμάνους με τους 3 χιλ. Έλληνες της Πόλης, την Χάλκη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο!


Με τις ευλογιές του ΑμερικανοΕβραικού λόμπι.
Αθήνα- Τα ναι μεν, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, για την ενταξιακή της πορεία, στην Κοινότητα, το γεγονός ότι το «χαρτί» αυτό θα το χειρισθεί πλέον η Ισπανία στο νέο 6μηνο και το θέμα της συναντήσεως στην Ουάσιγκτον των κ. κ. Ομπάμα - Ερντογάν, με τα όσα γνωστά ή άγνωστα στην κοινή γνώμη συζητήθηκαν στον Λευκό Οίκο, έδωσαν την ευκαιρία στην Άγκυρα για νέο παραλήρημα στα Ελληνοτουρκικά θέματα! Ετσι, όπως αποκαλύπτεται τώρα, και «θέμα Θράκης» έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο! Και αυτό γιατί ο κ. Ομπάμα μίλησε με σαφήνεια στον κ. Ερντογάν για την υπόθεση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αντιμετωπίσεως
  όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! Έτσι ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είπε ότι πρόκειται για
ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πλαίσιο αμοιβαιότητας, ζητώντας να ληφθούν ανάλογα μέτρα για τη θρησκευτική ελευθερία των 130.000 «Τούρκων» που ζουν στη Θράκη!


Παράλληλα ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Ομπάμα την ενεργότερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό, ενώ πρότεινε και τετραμερή διάσκεψη (με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων), την οποία και έσπευσε να απορρίψει η Λευκωσία. «Υπάρχουν 3.000 Ελληνες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν και στη Θράκη 130.000 Τούρκοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Οι ορθόδοξοι κληρικοί λένε ότι έχουν προβλήματα, αλλά ανάλογα έχουν και οι δικοί μας στη Θράκη, οι οποίοι πρέπει να απολαύσουν συγκεκριμένα δικαιώματα» τόνισε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας για άμεση εκλογή μουφτήδων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ομπάμα, ο οποίος είχε αναφερθεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και στην ανεμπόδιστη δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολίαζαν αργότερα ότι «η ελληνική πλευρά δεν συζητάει ποτέ ούτε πρόκειται να συζητήσει θέμα "τουρκικής μειονότητας". Πρόκειται για εσωτερικό θέμα που δεν αφορά τον κ. Ερντογάν».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι τα περί «τουρκικής μειονότητας» ηγέρθησαν τόσο στις συζητήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όσο και σε αυτές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσας σημείωσε: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι». Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «οι δηλώσεις Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Επικαλούμενος τις 3.000 Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και τις 130.000 "Τούρκων" στη Θράκη επιχειρεί ουσιαστικά να επιβάλει όρους αμοιβαιότητας λόγω της ισχύος της χώρας του. Πέραν όμως του γεγονότος ότι "τσουβαλιάζει" όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ως Τούρκους, επιδιώκει να εξισώσει έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εκλογή μουφτήδων». Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν διστάζουν να πουν ότι «αν και δημοσίως το απορρίπτει, η Αθήνα έχει με τον τρόπο της οδηγηθεί σε "διμεροποίηση" του ζητήματος, καθώς η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης προβάλλεται ως μείζονα εθνική επιτυχία, εφόσον πραγματοποιηθεί. Η Αγκυρα εκμεταλλεύεται άριστα αυτό το κλίμα».

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Ζήτησε τετραμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδεχομένως και με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Αναφέρθηκε επίσης ξεκάθαρα στην ανάγκη να επιταχυνθούν και να έχουν ολοκληρωθεί κατά τρόπο εποικοδομητικό οι διαπραγματεύσεις των κκ. Δ. Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, προκειμένου ο δεύτερος να έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα εν όψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο. Διέψευσε δε κατηγορηματικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων της από το ψευδοκράτος και αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόταση Ερντογάν περί τετραμερούς ήλθε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στ. Στεφάνου. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες» τόνισε. Για την πρόοδο των συνομιλιών στο Κυπριακό ενημερώθηκε χθες από τον πρόεδρο Χριστόφια και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος , ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σε ότι αφορά το ανακοινωθέν των Βρυξελλών σημαντική επιτυχία για την Αθήνα, σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, είναι το γεγονός ότι διεγράφη η παράγραφος που ανέφερε πως οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων χωρών, ενώ ακόμη σημαντικότερη «παρακαταθήκη», σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών καταφεύγοντας, αν είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Μάλιστα, η Ένωση καλεί την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδος απειλής, ενώ κάνει ρητή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε. Ε σύμφωνα με το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο αλλά και με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο θέμα της μετανάστευσης, θετική για την ελληνική πλευρά θεωρείται και η αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Όσον αφορά την Κύπρο, οι «27» εκφράζουν τη «βαθιά λύπη» τους για το ότι η Τουρκία δεν εξομάλυνε τις σχέσεις της με την Κύπρο, δεν προέβησαν ωστόσο σε επιπλέον κυρώσεις, σε μια λογική μαστιγίου και καρότου.
www.greekinsight.com


Σχόλια