ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Η εκκλησιαστική ιστοσελίδα www.amen.gr για άλλη μια φορά ρίχνει δηλητήριο, με ανέντιμο και προβοκατόρικο τρόπο σε πιστό λαό διχάζοντας των, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Το παρακάτω κείμενο που ακoλουθεί με τελευταία επίκαιρα γεγονότα του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το αναφέρει ως Ανθελληνικές φωνές. (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1029)

Εμείς σας το παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο αφαιρώντας τον υπότιτλο Ανθελληνικές φωνές, λέγοντας ότι δυστυχώς είναι πικρή η αλήθεια για την κατάντια του πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Προ ημερών αναρτήσαμε θέμα με το συγκεκριμένο ζήτημα (http://ellinonea.blogspot.com/2009/11/blog-post_5683.html) το οποίο εκφράζει την πραγματικότητα  και τον ξεπεσμό του πατριαρχείου, ρίχνοντας τις ευθύνες στον τέως πατριάρχη Ειρηναίο.
Τις διαμαρτυρίες μικρού αριθμού του αραβόφωνου ποιμνίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ιορδανία προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιορδανικού τύπου, η απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να απαλλάξει τον αραβόφωνο Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο, από τα καθήκοντά του αντιπροέδρου του εκκλησιαστικού Δικαστηρίου στο Αμμάν. Όπως αναφέρουν οι Jordan Times, περισσότερα από 800 άτομα από διάφορες περιοχές της Ιορδανίας πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, διαδήλωση έξω από την έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Αμμάν, καλώντας τον Πατριάρχη Θεόφιλο να ανακαλέσει την απόφαση του.

Ωστόσο με αφορμή την «υπόθεση Χριστοφόρου» επανέφεραν παλαιότερα αιτήματα τους- τα οποία αποτέλεσαν και την αιτία της πρόσκαιρης κρίσης στις σχέσεις Ανακτόρων-Πατριάρχη, το 2007- με βασικό την αύξηση του αριθμού των αραβόφωνων στη διοίκηση του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.
Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατηγόρησαν τον Πατριάρχη ότι επιδεικνύει «αδιαφορία» για τα θέματα των Ορθόδοξων Κοινοτήτων και κατέθεσαν έγγραφο με τα αιτήματα τους στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση εκκλησιαστικής Σχολής, η αύξηση των μισθών των καθηγητών στα Κοινοτικά Σχολεία ενώ ζητούν την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Ιορδανικού Νόμου του 1958 που αναφέρεται στη λειτουργία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.
Παράλληλα ζήτησαν την αύξηση του αριθμού των αραβόφωνων κληρικών που συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου καθώς επίσης να ανοίξουν οι «πόρτες» της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για περισσότερους αραβόφωνους μοναχούς.
Ανθελληνικές φωνές
Μέσα στο κλίμα αυτό, ήρθαν και πάλι στη δημοσιότητα, παλαιότερες δηλώσεις αραβόφωνων κοινοτικών παραγόντων και κάποιων πιστών με τις οποίες έκαναν λόγο για «επικυριαρχία» των Ελλήνων κληρικών έναντι των Αραβόφωνων. Σε γράμμα των Κοινοτήτων της Ραμάλα –πρωτεύουσας της Παλαιστινιακής Αρχής- σημειώνεται ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει η αποικιοκρατία. Η πολιτική του Πατριαρχείου να διοχετεύει την εκκλησιαστική περιουσία στην πλευρά των Σιωνιστών δεν πρόκειται να σταματήσει».
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν επίσης τον Πατριάρχη Θεόφιλο πως δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, ανάμεσα στις οποίες, ήταν και να σταματήσει την εκμίσθωση πατριαρχικών γαιών και ακινήτων σε Ισραηλινές εταιρείες.
Σε ένα έγγραφο, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς μελών της Ορθόδοξης Κοινότητας του Αμμάν κατέθεσαν στην Ιορδανική Κυβέρνηση, αναφέρεται ότι το Πατριαρχείο εκμίσθωσε μια έκταση περίπου 71 στρεμμάτων στην περιοχή Mar Elias, που βρίσκεται μεταξύ των Ιεροσολύμων και της Βηθλεέμ.
«Πωλούν την περιουσία μας και μας διοικούν όπως αυτοί θέλουν» δηλώνει στους Jordan Times, μια 64χρονη γυναίκα από την περιοχή Ajloun, όπου υπηρετεί ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος.
«Θα διαβιβάσω το γράμμα τους στον Πατριάρχη» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Μητροπολίτης Βενέδικτος, ο οποίος εδρεύει στην πρωτεύουσα του Ιορδανικού βασιλείου.
«Είμαι απόλυτα σύμφωνος για την Αραβοποίηση της ηγεσίας της Εκκλησίας. Οφείλουμε να έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για να πετύχουμε τον στόχο μας» δηλώνει στους Jordan Times ο Αζμί Σαχίν, διευθυντής του Εθνικού Ορθόδοξου Σχολείου στο Αμμάν. «Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Μουσουλμάνων, είναι απαραίτητο να μας στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια μας» προσθέτει.

Σχόλια