20 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ 'ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΛΕΜΟ'
Επίσκοπος Κοσσόβου και Μετοχίων Αρτέμιος: Εκκλησίες και μοναστήρια δυο μήνες χωρίς ρεύμα
Ο επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης δήλωσε σήμερα ότι απευθύνθηκε τρείς φορές στους αρμόδιους στο Βελιγράδι και στο Υπουργείο Κοσσόβου και Μετοχίων με την αίτηση να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα των περισσότερων από 20 μοναστηρίων και εκκλησιών στο Κόσσοβο τα οποία δεν έχουν ρεύμα δυο μήνες, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Ο επίσκοπος είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta, ότι συνεχίζει να αναμένει απάντηση επειδή αυτές οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν μπορούν μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα - δηλαδή υπογράφοντας συμβόλαιο με την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Κοσσόβου (ΕΗΚ) επειδή αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουν τους θεσμούς του ψευδοκράτους του Κοσσόβου και το ανεξάρτητο Κόσσοβο.
Οι δηλώσεις που κατά καιρούς εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης
δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως απάντηση στις αιτήσεις μας, είπε ο Επίσκοπος Αρτέμιος.
«Σε έναν ημερήσιο τύπο έγραφε αυτές τις ημέρες ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Έγραφαν τα ίδια λόγια που απευθύνονταν στον λαό μας όταν ορισμένα χωριά αποκοπήκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο και αφέθηκαν χωρίς βοήθεια να λύνουν μόνα τους το πρόβλημα και το έλυσαν μόνοι τους έτσι ώστε αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Κοσσόβου (ΕΗΚ). Εμείς ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους λύση», είπε ο Επίσκοπος.
Ο επίσκοπος επίσης υπενθύμισε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σερβικοί ιεροί τόποι, μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία Samodreza, στην οποία ο σερβικός στρατός μετέλαβε των αχράντων μυστηρίων πριν από την μάχη του Κοσσυφοπεδίου το έτος 1389 και η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ως τουαλέτα.
«Η αρχαιότερή και η σημαντικότερη μας εκκλησία, που επαινέθηκε στα λαϊκά τραγούδια, στην οποία ο άγιος πρίγκιπας Λάζαρος κοινώνησε το στρατό του, εν όψει της μάχης του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση που δεν περιγράφεται με λόγια» είπε ο επίσκοπος Αρτέμιος και πρόσθεσε ότι η εκκλησία «μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο με όλα τα συνακόλουθα».
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι μόνο αυτή η εκκλησία που βεβηλώθηκε, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες στις οποίες δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης.
Η αποκοπή των σερβικών μοναστηρίων και εκκλησιών από το ηλεκτρικό δίκτυο άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου. Σήμερα πάνω από 20 εγκαταστάσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έχουν ρεύμα και μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα μοναστήρια: Γκρατσάνιτσα, Οι Άγιοι Αρχάγγελοι στο Πρίζρεν, η Μονή Αγίων Αναργύρων στο Zociste, η Μονή Goric δίπλα στο Istok, και το Devic δίπλα στην Srbica.
Πηγή: Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Beta
Σχόλια