ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, επισκέφθηκε χθες την Ιερά Μονή Σολόβσκι που βρίσκεται στα νησιά Σολόβσκι στην Λευκή Θάλασσα, καθώς και την Ιερά Μονή Αναλήψεως στο Όρος Σεκιρνόϊ.
Να αναφερθεί πως το 1922, η Μονή Σολόβσκι χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο ειδικής χρήσης και ήταν το πρώτο ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που καθιερώθηκε στα νησιά Solovki στην Λευκή θάλασσα.
Οκτώ μητροπολίτες, είκοσι Αρχιεπίσκοποι, και σαράντα επτά επίσκοποι της ορθόδοξης εκκλησίας πέθαναν εκεί, μαζί με δεκάδες χιλιάδων λαϊκών. Από αυτούς, 95.000 θανατώθηκαν από το εκτελεστικό απόσπασμα, ο πατέρας Παύλος Φλωρένσκυ ήταν ένας από τους νέο-μάρτυρες αυτής της ιδιαίτερης περιόδου.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αμέσως μετά την σύντομη προσευχή στο όρος Σεκιρνόϊ, φανερά συγκινημένος τόνισε: «Εδώ διαπράχτηκε ένα πολύ μεγάλο αμάρτημα, είναι μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της πατρίδας μας. Εδώ βασανίστηκαν άνθρωποι με ιδιαίτερη σκληρότητα, παρόλο το δριμύ κρύο δεν φορούσαν ρούχα και κοιμόντουσαν στο πέτρινο πάτωμα της φυλακής. Λίγοι κρατούμενοι παρέμειναν ζωντανοί από αυτή την κόλαση».«Αυτή την στιγμή έχω ένα παράξενο συναίσθημα, από την μια αισθάνομαι τον πνευματικό ηρωισμό αυτών των ανθρώπων και από την άλλη την άβυσσο του ανθρωπίνου πόνου», συνέχισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε: «Βρήκα ένα αντίγραφο ενός εγγράφου, που αναφέρει ότι ο παππούς μου, εντός τριάντα ημερών θα φυλακιζόταν σε κελί εδώ στο Όρος Σεκιρνόϊ».«Ο παππούς μου βασανίστηκε εδώ, η ποινή του ήταν φρικτή, ήταν θαύμα από τον Θεό, που ο παππούς μου μετά από όλα αυτά τα βασανιστήρια παρέμεινε ζωντανός», δήλωσε ο Πατριάρχης στους δημοσιογράφους.
Ακόμη ο Πατριάρχης Κύριλλος συνέχισε «Αυτός είναι και ο λόγος που επισκέπτομαι τούτο τον ιερό τόπο, είναι για μένα κάτι πολύ προσωπικό».Να αναφερθεί, πως ο παππούς του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, Βασίλειος Γκουντιάεφ πιστός και ευσεβής άνδρας, ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και εστάλησαν στο στρατόπεδο Σολόβκσι και στο Όρος Σεκιρνόϊ.Τέλος, σε διάστημα 30 – 40 χρόνων ο Βασίλειος Γκουντιάεφ, άλλαξε 46 φυλακές και μετά την αποφυλάκιση του χειροτονήθηκε ιερέας.
Σχόλια