Σαρώνουν τη Ράφα, επιδρομές και σε προσφυγικούς καταυλισμούς...

Nonews-NEWS.com



Σαρώνουν τη Ράφα, επιδρομές και σε προσφυγικούς καταυλισμούς...
http://www.nonews-news.com/2024/05/blog-post_806.html
May 31st 2024, 18:37








 Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα και σε άλλες τοποθεσίες κοντά στο κέντρο της πόλης αναφέρονται στα διεθνή δίκτυα τις τελευταίες ώρες... 




Ο ισραηλινός στρατός, με ανακοίνωσή του, δεν διευκρίνισε πού πραγματοποιούνταν οι επιχειρήσεις, ανέφερε όμως πως τα στρατεύματά του είχαν εντοπίσει εκτοξευτές ρουκετών, σήραγγες της Χαμάς και χώρους αποθήκευσης όπλων της οργάνωσης. Την Κυριακή, σφοδρή ισραηλινή αεροπορική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 πρόσφυγες πολέμου. 


Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη στις 6 Μαΐου και έκτοτε επιχειρεί κυρίως στις ανατολικές περιοχές και κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αυτή την εβδομάδα, τα ισραηλινά στρατεύματα μετακινήθηκαν προς τη δυτική συνοικία της πόλης Τελ αλ-Σουλτάν, όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές συγκρούσεις. 


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι υπολογίζεται πως έχουν εγκαταλείψει την Ράφα από την έναρξη της επίθεσης, σκορπισμένοι στη νότια και κεντρική Γάζα. Οι άμαχοι πρόσφυγες είχαν κατευθυνθεί στη Ράφα με το ξεκίνημα του πολέμου αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε σκηνές και άλλα προσωρινά καταλύματα σε ειδική ζώνη εκκένωσης στη γειτονική Αλ-Μαουάσι, μια περιοχή στο παράκτιο μέτωπο, καθώς και σε περιοχές στην κεντρική Γάζα.






Σταματάνε οι επιδρομές στην Τζαμπάλια αφού την ισοπέδωσαν... 


Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματά του τερμάτισαν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχοντας καταστρέψει 10 χιλιόμετρα τούνελ και αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων, μετά από περισσότερες από 200 αεροπορικές επιδρομές. Κατά την επιχείρηση, τα στρατεύματα ανέκτησαν τα πτώματα επτά εκ των 250 ομήρων που απήγαγε η Χαμάς. 


Τουλάχιστον 36.284 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 82.057 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. 


Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τρομερή στη Γάζα, ειδικά όσον αφορά τη διανομή βοήθειας στους αμάχους, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολιάζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις στο νότο. «Η Ράφα παραμένει αποκλεισμένη και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει κλείσει από τις αρχές Μαΐου, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους επίθεση στην περιοχή. 




Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη Ράφα μετά τις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές | (AP Photo/Abdel Kareem Hana)


Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας «δεν φθάνει στον πληθυσμό», δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι οι ισραηλινές αρχές δεν τηρούν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. «Η βοήθεια που έρχεται (στο έδαφος της Γάζας) δεν φθάνει στους πληθυσμούς και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.


Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».


Επίθεση και στην πόλη Νακόρα του Λιβάνου


Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει «εχθρική» επίθεση στη νότια πόλη Νακόρα του Λιβάνου, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές. Διασώστες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ είπαν ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση που έπληξε ένα ασθενοφόρο, σκοτώνοντας έναν γιατρό και τραυματίζοντας έναν άλλο.


Η επίθεση έρχεται μετά από πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο χτύπησαν τα Υψίπεδα του Γκολάν νωρίτερα σήμερα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.


Οι διπλωματικές εξελίξεις εν συντομία: 


Η Αίγυπτος έχει συλλάβει αρκετούς φοιτητές που προσπαθούσαν να κάνουν εκστρατείες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη.
Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου διέκοψε τους δεσμούς του με όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την πολιτική του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο την Παρασκευή. Οι φοιτητές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και έχουν καταλάβει τμήματα της πανεπιστημιούπολης από τις αρχές Μαΐου
Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εάν δεν είναι μέρος συμφωνίας που περιλαμβάνει την επιστροφή ομήρων, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.


Η απάντηση ήρθε μετά από δήλωση της Χαμάς πως θα ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία εφόσον το Ισραήλ σταματούσε τις μάχες στη Γάζα.
Η Ισπανία απορρίπτει τους «περιορισμούς» που σκοπεύει να επιβάλει το Ισραήλ στις δραστηριότητες του προξενείου στην Ιερουσαλήμ ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Μαδρίτη του παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο Onda Cero, είπε πως «απορρίπτουμε οποιονδήποτε περιορισμό στην κανονική δραστηριότητα του ισπανικού γενικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, καθώς το καθεστώς του είναι εγγυημένο από διεθνείς νόμος».




You are receiving this email because you subscribed to this feed at https://blogtrottr.com

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe here:
https://blogtrottr.com/unsubscribe/nfz/GMxWxp
Σχόλια