Είναι χρήσιμη η ανάγνωση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Μπορεί να σώσει ακόμα και κράτη από ολοκληρωτική καταστροφή
Ο ΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Είπε ο Ερντογάν την Κυριακή 11 Μαρτίου: «Αυτοί που θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία. Αυτοί που λένε λόγια μεγαλύτερα από το μπόι τους, αντί να διαβάζουν παραμύθια, να διαβάζουν βιβλία της Ιστορίας. Να μην ξεχνάνε πως στη μάχη του Σαγγαρίου γλίτωσαν από το να γίνουν σαλαμούρα και εγκατέλειψαν αυτά τα μέρη πέφτοντας στη θάλασσα».
Είπε ο Ερντογάν εχθές: «Φιλοξενούμε 3.500.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε, δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!»
Eγραψε ο Υγίνος πριν από δύο χιλιετίες: «Ο Ωτος και ο Εφιάλτης, γιοι του Αλωέα και της Ιφιμέδειας, θυγατέρας του Ποσειδώνα, είχαν τεράστιο ύψος· κάθε μήνα ψήλωναν εννέα δακτύλους ο καθένας. Οταν ήταν εννέα χρόνων, προσπάθησαν να αναρριχηθούν στον ουρανό. Το σχεδίασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο: τοποθέτησαν το όρος Οσσα πάνω στο Πήλιο (λόγος για τον οποίο το Πήλιο καλείται όρος Οσσα) και πάνω εκεί πρόσθεσαν και άλλα βουνά. Επειτα δέχθηκαν την επίθεση του Απόλλωνα, ο οποίος τους φόνευσε» (Υγίνος «Μύθοι», εκδόσεις Εύανδρος, σελ. 47).
Ηθικό δίδαγμα. Μπορεί η πρόνοια, η ειμαρμένη ή η συγκυρία που προκύπτει από τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων να επιτρέπουν προσωρινά σε ένα μέγεθος να μεγαλώνει θεαματικά. Αυτό δεν έχει πάψει να συμβαίνει από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού. Μόλις, όμως, ό,τι έχει μεγαλώσει πολύ αποκτήσει τάση προς μια ανεξέλεγκτη περαιτέρω αύξηση, εμφανίζεται η θεία δύναμις που φονεύει και τιμωρεί. Ο Ωτος και ο Εφιάλτης ήταν δύο εκ των πολλών που κατάλαβαν έγκαιρα ότι δεν πρέπει να βάζεις όρη πάνω σε όρη προσπαθώντας να φτάσεις σε ύψη που δεν σου αρμόζουν και δεν πέπρωται να τα προσεγγίσεις.
Μέμνησο, υπερφίαλε Τούρκε: Οι ορθάνοιχτες πύλες της ανατολικής παραφροσύνης και οίησης μπορεί να κλείσουν διά του ανοίγματος του δυτικού πυρός. Εγινε κάποτε, μπορεί να ξαναγίνει και στις ημέρες μας.
Παναγιώτης Λιάκος
ΠΗΓΗ
Εικόνα: Ο Ωτος και ο Εφιάλτης σε εικονογράφηση του Gustave Dore (1832-1883) για τη «Θεία Κωμωδία» του Ντάντε Αλιγκιέρι (1265-1321)
Κατηγορίες:
Σχόλια