Το πρωτότυπο Ζeppelin 220 φορά ηλεκτροκινητήρα αλλά καίει και αέριο. Οι Ινδοί της TVS αναπτύσσουν ιδιότυπη σχέση με την ηλεκτροκίνηση.




«Αθόρυβα» αλλά πεισματικά οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες χώνονται όλο και βαθύτερα στη σφαίρα της μοτοσυκλετιστικής αγοράς, μπολιάζοντάς τη με φρέσκα, μεταλλαξιογόνα γονίδια. Η TVS είναι μία εξ Ινδίας κατασκευάστρια μοτοσυκλετών...που έγινε γνωστή στην Ευρώπη όταν η BMW, τελευταία από τους μεγάλους κατασκευαστές της γηραιάς ηπείρου συμφώνησε μαζί της την κατασκευή φτηνών δίτροχων. Εκτός των μικρών BMW όμως οι Ινδοί έχουν και το δικό τους αστέρι, το Apache RR 310, στην κατηγορία των 300 κυβικών που στη νοτιοανατολική Ασία θεωρούνται... superbike.



Τώρα έχουμε έναν ακόμα λόγο να προσέξουμε την TVS Motor Company. Γιατί μόλις παρουσίασε ένα προσχέδιο του Zeppelin 220 --ενός μοντέλου κρούιζερ με υβριδική κίνηση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομοτέρ και κινητήρα εσωτερικής καύσης αερίου.
Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον. Η μοτοσυκλέτα περνά εύκολα για “κανονική” με τον ορατό τετράχρονο κινητήρα της να κυριαρχεί στον χώρο κάτω από το ρεζερβουάρ. Οι Ινδοί απέφυγαν μιαν ακραία φουτουριστική εμφάνιση, κρύβοντας τον ηλεκτροκινητήρα στην καρίνα.




Μοντέλο κρούιζερ πάντως δεν θα αποκαλούσαμε το , αφού δεν καλύπτει τον ορισμό του είδους, όπως αυτός καταχωρείται στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia: «Cruiser είναι ένα μοντέλο στο στυλ των αμερικανικών μοτοσυκλετών από τη δεκαετία του '30 ως και τις αρχές της δεκαετίας του '60, όπως οι Harley-Davidson, Indian, Excelsior και Henderson. Η θέση οδήγησης συνήθως τοποθετεί τα πόδια εκτεταμένα μπροστά και τα χέρια ψηλά, με τη σπονδυλική στήλη όρθια ή με ελαφρά κλίση προς τα πίσω». Η θέση είναι γνωστότερη ως «κρεμαστός γορίλας».
Ο συμβατικός κινητήρας είναι μονοκύλινδρος τετράχρονος με 220 κυβικά, ενώ προς συνδρομή του υπάρχει και ένας ηλεκτρικός 1.200 βατ που αντλεί ρεύμα από μια μπαταρία 48 βολτ.
Οι προδιαγραφές του πρωτότυπου δεν αποτελούν τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά δίνουν τροφή για σκέψη σχετικά με τις επιλογές των Ινδών. Γιατί προτίμησαν έναν συνδυασμό που η υπόλοιπη βιομηχανία έχει απορρίψει;




Για διαφοροποίηση, για εντυπωσιασμό ή τρέχει και κάτι άλλο; Το σίγουρο είναι πως κατάφεραν να ξεχωρίσουν, αφού στις μοτοσυκλέτες παραγωγής αντίθετα από ό,τι στα αυτοκίνητα, τα υβριδικά συστήματα ισχύος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.
Περισσότερο για να ντύσει το πρωτότυπό της με τον μανδύα της τεχνολογικής πρωτοπορίας, η TVS τοποθέτησε και μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας δίπλα στον προβολέα, από τη δεξιά πλευρά. Ίσως μελλοντικά να συλλέγει και μεταφέρει την εικόνα (σε υψηλή ανάλυση) του δρόμου στο κράνος του αναβάτη, μαζί με ένα σωρό ακόμα χρήσιμα στοιχεία.




Όμως το ίδιο και ακόμη πιο εντυπωσιακή θα ήταν μια συστοιχία αισθητήρων η οποία θα εξυπηρετεί στο μέλλον τα πρωτόκολλα αυτόματης επικοινωνίας οχημάτων στον δρόμο, που αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται από μεγάλες κοινοπραξίες κατασκευαστών.




Οι ιδιαιτερότητες του πρωτότυπου μάς κάνουν να αμφιβάλλουμε τελικά για το κατά πόσο στοχεύει η TVS στην παραγωγή του Zeppelin. Οι Ινδοί δημοσιογράφοι βέβαια αφήνουν να εννοηθεί πως αυτός είναι ο στόχος της εταιρείας –όμως διακατέχονται από τόσο ενθουσιασμό γενικώς για τις δικές τους εταιρείες και προϊόντα που είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνεις την αλήθεια.
Το σίγουρο είναι πως η TVS έχει μπει στο λεξιλόγιο της σύγχρονης μοτοσυκλέτας και θα ακούμε συχνά το όνομά της, έστω κι αν δεν βγάλει ποτέ το Zeppelin στην παραγωγή.




skeftomasteellhnika.blogspot.gr

Σχόλια