Το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον...

Η Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο έζησε σχεδόν μισό αιώνα χωρίς να απειλείται, χωρίς αλυτρωτισμούς και προκλήσεις από...
τους βόρειους γείτονές της. Είναι γνωστό ότι μετά τη Μεταπολίτευση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας αναγνώρισε πως ο κίνδυνος προερχόταν από τα ανατολικά.

Οι συνταρακτικές αλλαγές της διετίας 1989-1991 έφεραν την αλλαγή των κοινωνικών καθεστώτων στα βαλκανικά κράτη και μαζί με αυτήν επανέφεραν τον εθνικισμό, τον σοβινισμό και τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας. Ο «από Βορράν κίνδυνος», με τον οποίο νομίζαμε πως είχαμε ξεμπερδέψει, προβλήθηκε δριμύτερος. Γι' αυτή την εξέλιξη δεν φταίνε μόνο οι βόρειοι γείτονες, αλλά και δικά μας κόμματα και πολιτικοί που ενθάρρυναν την αναβίωση και τη γιγάντωση της εγχώριας πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού.

Το εθνικό συμφέρον μπορεί να το εννοεί ο καθένας όπως νομίζει. Παραμερίζουμε τις ιδεοληψίες. Η ουσιαστική πλευρά του θέματος μας απασχολεί, που σημαίνει να ζει ο λαός μας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και καλής γειτονίας με τους άλλους λαούς. Αυτό το πραγματικό εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο όταν κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα. Οταν τα έθνη και οι μειονότητες από αιτία προστριβών μετατρέπονται σε γέφυρα φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών και κρατών.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μένει ανοιχτό το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Τι κερδίσαμε; Από το 1939 είμαστε, τυπικά ή άτυπα, σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Ποιο το όφελος πέρα από την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου, όταν αυτή η κατάσταση ήταν υποχρεωτική;

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τη διεθνή συγκυρία, επιχειρεί να κλείσει το βαλκανικό μέτωπο. Εκανε σημαντικά βήματα για τη συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και οδεύει προς μια συνολική επίλυση των διαφορών με την Αλβανία.

Ασφαλώς είναι δικαίωμα και υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την παρακολουθούν και να την κρίνουν σε κάθε βήμα. Με ποιον τρόπο όμως; Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του εγχώριου εθνικισμού ή πιέζοντάς την και... καταδικάζοντάς τη να πετύχει; Γιατί δεν κατανοούν, κυρίως η Ν.Δ., ότι αν η κυβέρνηση πετύχει σε αυτά τα μέτωπα, η επιτυχία θα είναι εθνική-λαϊκή και όχι κομματική;...


efsyn.gr
Σχόλια