Η Συρία, η Τουρκία και τα τύμπανα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Υπάρχει φόβος να έχουμε επανάληψη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των ισχυρών.
Σε ανύποπτο χρόνο υπήρξε κοινή πεποίθηση των πολιτικών αναλυτών, ότι όσα συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή, θυμίζουν τα προηγηθέντα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ού αιώνα. Μια εμπλοκή που την θεωρούσαν εύκολα διαχειρίσιμη, σιγά-σιγά αποκτούσε άλλη διάσταση. Όλο και περισσότερες δυνάμεις εμπλέκονταν, ώσπου κατάληξε σε παγκόσμια σύρραξη.
Υπάρχει φόβος να έχουμε επανάληψη του φαινομένου, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των ισχυρών, ή κάποιο απρόβλεπτο γεγονός ανατρέψει την κατάσταση. Ο δε συνήθης ύποπτος που μπορεί να φέρει την ανατροπή, είναι βεβαίως η Τουρκία.
Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι το γνωστό Stratfor, «προβλέπει» ότι η Συρία, το 2016, θα καταστεί πεδίο σύγκρουσης μεταξύ αφενός της Ρωσίας και αφετέρου ΗΠΑ, Τουρκίας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι παρά το ότι δεν εκλήθησαν οι Κούρδοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, η κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ συριακή αντιπολίτευση τις τορπιλίζει», ενδεχομένως με εντολές από την Δύση.
Η Τουρκία, σύμφωνα με το κέντρο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, θα είναι το πλέον σημαντικό κράτος για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως η ήδη ετοιμάζεται για επιχείρηση δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει δήθεν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην πραγματικότητα να αποτρέψει την απελευθέρωση των εδαφών από τους Κούρδους.
Αν δεν το επιτύχει, θα ενωθούν οι δύο κουρδικές περιοχές και η Τουρκία θα έχει στα νότια σύνορά της μια άλλη κουρδική έκταση, όπου οι Σύροι Κούρδοι δεν έχουν «εκτουρκιστεί» όπως οι Κούρδοι του Ιράκ. Εδώ πρέπει να αναφέρω μια τελευταία είδηση, που αλίευσε ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης από τον τουρκικό Τύπο.
Σε συναγερμό βρίσκεται από εχθές το βράδυ η Άγκυρα, στέλνοντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία, στην καυτή ζώνη της πόλης Cerablus, που βρίσκεται υπό την κυριαρχία των τζιχαντιστών, και είναι διεκδικούμενη από τους Κούρδους έκταση.
Ανησύχησε τον Ερντογάν η είδηση -που μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ-, ότι ο υπουργός Άμυνας της Συρίας του Άσαντ, Fahd Jassem al-Freij, μετέβη εκτάκτως, (από ποιον αεροδιάδρομο;) στην Μόσχα και είχε προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Şoygu.
Η έκτακτη αυτή μετάβαση στην Μόσχα του Σύρου υπουργού Άμυνας εν μέσω συνθηκών άγριου πολέμου, ερμηνεύεται πως επίκειται κάτι πολύ σημαντικό! Οι πληροφορίες που έχουν στην Άγκυρα λένε ότι οι δυο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την γενική έφοδο που ετοιμάζουν οι συριακές δυνάμεις στην καυτή ζώνη των τζιχαντιστών, που ανέφερα ανωτέρω, ενώ παράλληλα και οι Κούρδοι από τα ανατολικά ετοιμάζονται και αυτοί να περάσουν δυτικά του Ευφράτη.
Όλα αυτά έχουν θορυβήσει την Άγκυρα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζεται ακόμα και για άμεση σύγκρουση με τους Ρώσους μέσα στο συριακό έδαφος γιατί, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάληψη της ζώνης του Cerablus από δυνάμεις που δεν θα είναι φιλικές προς την Τουρκία.
Επανερχόμενοι στο δημοσίευμα του Stratfor παρατηρούμε την κοινή τοποθέτηση. Παραδέχεται πως η Τουρκία θέλει να έχει υπό έλεγχο την κουρδική επέκταση στη βόρεια Συρία. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα διευκολύνουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σ’ εκείνο το σημείο, με την Τουρκία να βασίζεται πρωτίστως στους Σουνίτες Τουρκομάνους και στους δήθεν «αντιπροσώπους των Αράβων ανταρτών», όπως ονομάζει… ευγενικά η Δύση τους τζιχαντιστές. Επιπλέον, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Σύμφωνα με το Stratfor o μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια της Τουρκίας, είναι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη αλλάξει τον ρου των γεγονότων στην Συρία βοηθώντας τις δυνάμεις της Δαμασκού να απωθήσουν αποτελεσματικά τους ισλαμιστές μισθοφόρους.
Επομένως, στη μια πλευρά βρίσκεται η Ρωσία που θα προσπαθήσει να βάλει εμπόδια στα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, αυξάνοντας την παρουσία της στην Συρία, και στην άλλη η Τουρκία, που δεν θα κάνει πίσω σε αυτές τις πιέσεις, επειδή και άλλοι Κούρδοι στα σύνορα απειλούν την ασφάλειά της. Σημειώνω, πως ακόμη δεν είδαμε κινήσεις από τους Κούρδους του Ιράν.
Μακεδών - voria.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια