Πολλαπλές αντιδράσεις κατά Γκρούεφσκι για “ονομασία”, πλήν… Ελλάδας!
Ο Νίκολα Γκρούεβσκι με την ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση της Ένωσης της Νεολαίας του VMRO-DPMNE απέδειξε ότι παραιτείται της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας και αντί αυτού προτείνει λυντσάρισμα όλων εκείνων των διανοούμενων, δημοσιογράφων και πολιτικών που δεν συμφωνούν με τη δική του άποψη: Έτσι αντέδρασαν εχθές τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της ΠΓΔΜ σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος.
Έντονη ήταν επίσης και η αντίδραση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας δεν υπήρξαν, σε επίσημο ή ανεπίσημο τόνο, ενώ όλα δείχνουν πως η πολιτική ηγεσία όχι απλά μονομερώς αλλά και αποκλειστικά απασχολείται με τα ζητήματα της Οικονομίας, αφήνοντας τις βασικές προτεραιότηταες της εξωτερικής πολιτικής στον… Δ. Δρούτσα!
Από το SDSM εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά του κ. Γκρούεβσκι για προώθηση ψευδούς πατριωτισμού, κάτι που οδήγησε το κράτος σε κατάσταση αδιέξοδου, για την οποία ακολούθως, κατά τον κ. Γκρούεβσκι, ευθύνονται η Διεθνής κοινότητα και η αντιπολίτευση, καθώς και όλοι οι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι που οι απόψεις τους αντιτίθενται στις δικές του.
«Αφού επικαλείστε δημοσκοπήσεις και διάθεση του λαού, διεξάγετε έρευνα κοινής γνώμης και θέστε στους πολίτες τις εύστοχες ερωτήσεις: Εάν επιθυμεί νέες εργασιακές θέσεις, λιγότερη φτώχεια και ανεργία και εάν θέλει να βρεθεί η “Μακεδονία” στο ίδιο τραπέζι με την Αμερική στο ΝΑΤΟ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία στην ΕΕ, και να έχει το δικαίωμα της άσκησης βέτο; Πού οδηγείτε την χώρα;», ρώτησε ο Γ.Γ. του SDSM, Αντρέι Πέτροβ.
Από το DUI απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λήψη ιστορικών αποφάσεων: «Το 100% των Αλβανών τάσσεται άνευ όρων υπέρ της ένταξης της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δύο εκατομ. πολίτες μεταβίβασαν την κυριαρχία και την εξουσία στους πολιτικούς για να λαμβάνουν ιστορικές αποφάσεις σε ιστορικές στιγμές. Οι πραγματικοί πατριώτες και ηγέτες αναδεικνύονται σε αυτή την ιστορική στιγμή. Το DUI είναι έτοιμο, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, να αναλάβει το δικό του μέρος ευθύνης», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Τζέβαντ Αντέμι. Ο ηγέτης του NSDP, Τίτο Πέτκοβσκι, εξέφρασε ανησυχία για το εάν αυτή η Κυβέρνηση, γενικά, έχει κάποιο σχέδιο για το μέλλον του κράτους. «Εμείς ως πολιτικά κόματα και πολίτες θέλουμε να ξέρουμε τί συζητά με τους Έλληνες. Έχουμε προδραστική συμπεριφορά; Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία στο ζήτημα ή απλώς περιμένουμε από την Ελλάδα να προβάλει θέση και ακολούθως αυτή τη θέση να τη θέσουμε σε δημοψήφισμα; Εάν είναι έτσι, ήδη ξέρουμε πως ο Πρωθυπουργός θα την καταψηφίσει», δήλωσε ο κ. Πέτκοβσκι.
Από το LDP δήλωσαν ότι δεν γίνεται μόνον λόγος για κατάρρευση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων, αλλά και για κατάρρευση της δημοκρατίας. «Τί ειρωνεία! Κατά την περίοδο που ασκούμε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου οι θεμελιώδεις αξίες είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός προχθές κάλεσε σε δημόσιο λυντσάρισμα κάθε πολιτικού, δημοσιογράφου, πολίτη που σκέφτεται διαφορετικά από εκείνον. Αυτό δεν σημαίνει μόνον τέλος των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων, αλλά και τέλος της δημοκρατίας στη χώρα. Δεν πρέπει να περιμένουμε ως πολίτες αυτού του κράτους βοήθεια από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει οι ίδιοι να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, δηλαδή να εξαναγκάσουμε αυτόν τον Πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την εξουσία της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”», είπε ο βουλευτής του κόμματος, Αντρέι Ζερνόβσκι.
Από το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα Νέα Δημοκρατία εξέφρασαν τη θέση ότι προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης δεν είναι η διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας. «ο Πρωθυπουργός έχει κάποιες άλλες προτεραιότητες, οι οποίες δεν συμπίπτουν με τις προτεραιότητες των πολιτών και γενικότερα με τις συνολικές διαδικασίες στην περιοχή. Για τις προτεραιότητές μας πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση και αυτές να διευκρινιστούν, ενώ όταν θα λάβουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας θα τις υλοποιήσουμε», είπε ο βουλευτής του κόμματος, Σουλειμάν Ρουσίτι.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Spic, συνοπτικά, οι αντιδράσεις των πολιτικών και των ειδικών της ΠΓΔΜ επί της προχθεσινής ομιλίας του κ. Γκρούεβσκι είναι οι εξής: Ο Πρωθυπουργός Γκρούεβσκι «σκότωσε» τις διαπραγματεύσεις για το όνομα και «ενταφίασε» κάθε ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα, δίνοντας ταυτόχρονα δείγματα πως ετοιμάζεται για εκλογές. Ο καθηγητής, Στέφο Πεντάροβσκι, προστίθεται στο δημοσίευμα, εκτίμησε ότι με την ομιλία του ο κ. Γκρούεβσκι άτυπα μεν, αλλά ουσιαστικά, έκλεισε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο πολιτικός αναλυτής, Μέρσελ Μπιλιάλι, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε: «ακούσαμε επικίνδυνη και λαϊκιστική ρητορική ενός ακραίου και ριζοσπαστικού πολιτικού, ο οποίος επίμονα οδηγεί το λαό σε φαράγγι. Αυτή είναι η ρητορική του ηγέτη Μιλόσεβιτς: κανείς δεν μπορεί να σας ξυλοκοπήσει, πλην εμού. Έτσι εισερχόμεθα σε μία πολύ επικίνδυνη φάση, αντιτασσόμαστε σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο λέγοντας ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει, δήθεν, να κάνουμε κάτι που θα είναι εις βάρος του κράτους και των εθνικών συμφερόντων».
Στο σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik αναφέρεται ότι εχθές οι θέσεις που εκφράστηκαν σχολιάζοντας την προχθεσινή ομιλία του κ. Γκρούεβσκι ήταν: Πολεμική παρότρυνση, ψευδής πατριωτισμός, κάλεσμα σε δημόσιο λυντσάρισμα, μη ετοιμότητα για ιστορικές αποφάσεις, αλλά και τυπική πολιτική ομιλία ενώπιον των μελών του κόματος. Τα πολιτικά κόμματα και τα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκρούεβσκι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε το γεγονός πως ο ίδιιος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ονομασίας, ένα πρόβλημα που είναι καθοριστικό για το ευρω-ατλαντικό μέλλον της χώρας. Από την πλευρά της, Utrinski Vesnik, στο σχετικό δημοσίευμά της παραθέτει δηλώσεις του Σλοβένου ευρωβουλευτή, Γιέλκο Κατσίν: «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού με εξέπληξαν. Μετά από πέντε χρόνια αναμονής και εμποδίων, εγώ θα περίμενα να υπάρχει συμφέρον η “Μακεδονία” να ακολουθήσει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η δήλωσή του, όμως, διαβάζεται ως Έκθεση από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται οχυρωμένες σε βαθιά χαρακώματα και βαθιά στη λάσπη, ενώ δεν υπάρχει καμμία κίνηση προς καμμία κατεύθυνση. Όλοι είναι θύματα αυτού του χαρακώματος, ενώ δεν υπάρχει διέξοδος προς το μέλλον. Νομίζω πως στην Ελλάδα και στη “Μακεδονία” έχει επέλθει εξάντληση και ότι χρειάζονται ειρήνη, ενώ το μήνυμα του Πρωθυπουργού Γκρούεβσκι λέει ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο και ότι αυτός θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο. Κανένα τίμημα για την ειρήνη δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλό. Το όνομα είναι συμβιβασμός, ενώ η ταυτότητα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να την αφαιρέσει από τους “Μακεδόνες”».
Από το VMRO-DPMNE, εχθές, εξέδωσαν σύντομο ανακοινωθέν, δια του οποίου καλούν το SDSM και τον Μπράνκο Τσρβένκοβσκι να παρουσιάσουν δημόσια τη θέση τους σχετικά με την πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για κάθε χρήση.
Σχόλια